Schepenen Patrick Princen en Vicky Vanmarcke lanceren samen met gemeenschapswachten een campagne rond hondenpoep. ©  Stad Mechelen

Mechelen lanceert ludieke campagne rond hondenpoep: ‘Kakje, zakje, bakje’

Mechelen -

‘Kakje, zakje, bakje’. Dat is de slogan van een ludieke campagne die de stad Mechelen sinds kort gelanceerd heeft rond hondenpoep. Daarmee wil ze inwoners sensibiliseren. “Naast handhaving via GAS-boetes moeten we mensen blijven bewustmaken van het probleem”, zegt de stad.

Sven Van Haezendonck

Wie tijdens een wandeling met de hond geen poepzakje bij zich heeft, riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro. “Het probleem van hondenpoep op straat is wijdverspreid en natuurlijk heel lastig. Vaak gaat het over dezelfde overtreders, waartegen we waar mogelijk ook optreden”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van dierenwelzijn.

“We zetten volop in op hondenweides”

Alleen blijft het moeilijk om overtreders op heterdaad te betrappen. Daarom zet de stad in op brede sensibilisering. Affiches tonen een hondje met het opschrift ‘Kakje, zakje, bakje’. Ze worden verspreid op gekende plaatsen met een probleem van hondenpoep: parken, hondenweides, de kades langs de Dijle en de wandelpaden langs de Leuvense Vaart. Ook op de digitale infozuilen loopt de campagne.

“Ons opzet is om met een combinatie van informeren, sensibiliseren en handhaven het probleem terug te dringen. We zijn een stad met een hart voor dieren. We zetten volop in op het creëren van hondenweides, maar tegelijkertijd moeten er ook regels gevolgd worden rond overlast”, legt Vanmarcke uit. De campagne moet eigenaars van honden aan het denken zetten, want niet iedereen schijnt zich bewust te zijn van de overlast die hij of zij veroorzaakt.

“Het wekt ergernis en is strafbaar”

“We willen hondenbaasjes erop wijzen dat hondenpoep niet opruimen ergernis wekt en ook strafbaar is”, zegt Vicky Vanmarcke. Gemeenschapswachten gaan hondenbaasjes actief mee sensibiliseren. Ze delen niet alleen flyers uit. Wie een zakje voor hondenpoep op zak heeft, wordt beloond met een houder voor de zakjes.

De stad neemt al heel wat maatregelen om het probleem van hondenpoep in te dijken. “Zo staan er op de populaire wandelplaatsen voor honden al vuilnisbakken en buizen voor hondenpoep. Toch maken mensen daar niet altijd gebruik van. Met de campagne willen wij hen daar nog eens op wijzen”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van milieu en parken. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen