© atv

Huisartsen kunnen renteloos 45.000 euro lenen om praktijk te starten

Startende huisartsen kunnen vanaf volgend jaar een eenmalige renteloze lening aanvragen om hun praktijk te starten of om in een groepspraktijk te stappen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Met de ondersteuning wil minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) het prangend tekort aanpakken.

Jonas van Boxel

De maatregel werd vrijdag goedgekeurd door de Vlaamse regering. Concreet zullen startende huisartsen vanaf 1 januari 2023 een eenmalige renteloze lening van maximaal 35.000 euro krijgen voor de opstart van een eigen praktijk of instap in een groepspraktijk. Daar kan nog eens 10.000 euro bijkomen wanneer ze een praktijkverpleegkundige of ondersteunend personeel inzetten. De lening moet binnen de vijf jaar na de vestiging van de praktijk aangevraagd worden.

Om de werkdruk in de praktijk verder te verlagen, kunnen huisartsen ook een premie van maximum 7.400 euro krijgen om de loonkost van een extra ondersteuningsmedewerker op te vangen. Die premie was er al voor een administratief bediende, maar kan nu ook aangewend worden voor een verpleegkundige in de praktijk. Bovenop die premie kan de huisarts nu 800 euro krijgen als hij of zij een opleiding voorziet voor de medewerkers.

Prangend tekort

De maatregelen komen er om het voor beginnende huisartsen aantrekkelijker te maken een praktijk op te starten. “Op die manier willen we huisartsen zo veel mogelijk motiveren en hen ondersteunen zodat zij hun tijd en middelen efficiënt kunnen inzetten voor het zorgen voor mensen”, zegt Crevits. “Het is belangrijk dat elke Vlaming terecht kan bij een huisarts in zijn of haar buurt.”

In verschillende regio’s in Vlaanderen is er een ernstig tekort aan huisartsen. Om een beter zicht te krijgen op die aantallen, vraagt minister Crevits nu aan huisartsenkringen om jaarlijks te rapporteren over de actieve huisartsen in hun regio.

LEES OOK.Ernstig tekort aan huisartsen in Noorderkempen: “Vooral in grensstreek wordt spoeling heel dun”

Aangeboden door onze partners