Grote Willi voor de start van de lichtstoet in 2021. 

Grote Willi voor de start van de lichtstoet in 2021. © Neel Vermeiren

Grote Willi gaat op reis naar de kust

Wuustwezel -

Grote Willi, de lichtgevende reus uit de lichtstoet van 2021, neemt zaterdag 9 juli deel aan de reuzenstoet in Wenduine-De Haan.

Na de reuzenstoet zal Grote Willi de andere reuzen gaan begroeten en kniebuigingen voor hen maken. Grote Willi is een technisch vernuft, ontsproten uit het brein van de lichtwagenbouwers van de Landelijke Gilde. De verwezenlijking was anders dan de andere lichtwagens. Het is een reus die opstapt en allerhande bewegingen kan maken. Hij behaalde de eerste prijs van de jury en de derde prijs van de wagenbouwers tijdens de lichtstoet van 2021. Bij het uitrijden van de lichtstoet waren er eerst wel technische problemen met twee afgebroken wielen van het onderstel. Gelukkig kon de reus toch aansluiten bij de stoet en de duizenden toeschouwers bekoren.

Grote Willi is een idee van Willi Theis. Zijn eerste ontwerp was een soort Pinokkio. De tekening belandde in de map van ideeën en daar bleef het bij. In 2016 moest de Landelijke Gilde van Willi Theiss afscheid nemen door diens overlijden. “Sindsdien kwam dan steeds het idee van de reus terug ter sprake”, vertelt wagenbouwer Eric Van Hoydonck. “Dat gebeurde wel in totaal andere ontwerpen en verschillende manieren van opbouw. Telkens hadden we er beetje schrik van om er aan te beginnen en kozen we een ander idee. Door de coronaperikelen werd dan vorig jaar de knoop doorgehakt om toch de stap te wagen.” De reus is dan ook een eerbetoon aan Willi Theiss en kreeg zijn naam. Vooral de kinderen hielden van de reus omdat die allerhande bewegingen kan maken. “Hij wordt vast een blikvanger in De Haan”, weet Karel Breugelmans van de Landelijke Gilde Wuustwezel. (vw)

Vastgoed

Jobs in de regio