© Marc Peeters

Schipper raakt onderkant van spoorwegbrug. “Al meermaals zonder problemen gepasseerd”

Herentals -

Het scheepvaartverkeer op het kanaal Bocholt-Herentals was dinsdagochtend urenlang gestremd na een scheepvaartongeval ter hoogte van de spoorwegbrug vlak bij de jachthaven in Herentals. De schipper van de Morgenstond uit Raamsdonkveer had met zijn stuurhut, het hoogste deel van het schip, de onderkant van de brug geraakt. De stuurhut werd helemaal vernield.

Marc Peeters

Het ongeval gebeurde rond 7u. De schipper legde de Morgenstond meteen aan de kant en verwittigde de hulpdiensten. “Er waren drie mensen aan boord”, weet Sus Meulemans van de brandweerzone Kempen. “Twee van hen, de schipper en zijn partner, hadden snijwonden opgelopen omdat ze door glasscherven waren gestapt. Ze zijn verder erg onder de indruk.” Beide kregen ter plaatse verzorging, maar moesten niet naar het ziekenhuis.

Het is niet meteen duidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. De Morgenstond vervoerde een lading containers. De schipper vertelde aan de hulpdiensten dat hij al vaker zonder enig probleem onder de brug is doorgevaren, al blijft er meestal weinig ruimte over. Mogelijk heeft een stroming in het water het schip net toen het onder de brug passeerde even omhoog geduwd, met zware gevolgen. Aanvankelijk lag het schip gedeeltelijk dwars over het kanaal. De nv De Vlaamse Waterweg meldde meteen een stremming van het scheepvaartverkeer ter hoogte van het ongeval.

De stuurhut is in elkaar gedrukt.

De stuurhut is in elkaar gedrukt. © Marc Peeters

Aan de oude spoorwegbrug zijn ook gasleidingen opgehangen. “Voor zover we kunnen zien, hebben die geen beschadigingen opgelopen, maar er wordt toch gecontroleerd”, zegt Sus Meulemans. “Met de stabiliteit van de brug zijn er zeker geen problemen. Het treinverkeer op de lijn Herentals - Mol kan gewoon passeren.”

Het schip krijgt een voorlopige stuurinrichting.

Het schip krijgt een voorlopige stuurinrichting. © Marc Peeters

Dan is er uiteraard nog het schip zelf. “In de vernielde ruimte stond de stuurinrichting. Er zijn specialisten onderweg om het schip in die mate weer bestuurbaar te maken dat het veilig kan aangemeerd worden om dan verder te bekijken hoe de definitieve herstelling wordt aangepakt.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio