© bfm

Woning van bekende kickbokser beschoten op klaarlichte dag en onder het oog van een politiecamera

Borgerhout, Borsbeek -

Onder het oog van een mobiele politiecamera is dinsdag op klaarlichte dag geschoten op het huis van de familie van de bekende kickbokser Jamal Ben Saddik in Borgerhout. Enkele uren eerder was ook in Borsbeek al een huis onder vuur genomen.

sare, jtp

“Ik betreur dat telkens mijn naam wordt genoemd, terwijl nog niet eens vaststaat of er effectief een verband bestaat met mijzelf dan wel met mijn familie. Bovendien geldt nog steeds het vermoeden van onschuld in welke zaak dan ook waarin mijn naam zou zijn worden genoemd”, had Jamal Ben Saddik dinsdagmiddag nog op Instagram geschreven. “Elke insinuatie en verdachtmaking over mijn vermeende betrokkenheid bij een lopend strafrechtelijk onderzoek of de schietpartijen in de straat van mijn ouderlijke woning, waar ik al jaren niet meer verblijf, is onterecht!” Nauwelijks enkele uren later werd zijn ouderlijk huis beschoten.

Jamal Ben Saddik, bijgenaamd Goliath. 

Jamal Ben Saddik, bijgenaamd Goliath. ©  Geert Van de Velde

De bekende kickbokser, bijgenaamd Goliath, reageerde op de berichtgeving over een schietpartij in Borsbeek in de nacht van maandag op dinsdag. Op een huis in de Frans Beirenslaan waren tien kogels afgevuurd. “Een vergissing”, schreeuwden de bewoners uit. Al zou het beschoten huis ook gelieerd zijn met een firma die in de haven actief is en kon dat mogelijk een aanleiding zijn.

Onder de camera

In het criminele milieu werd al snel in de richting van een aanpalend huis gewezen, daar zou een van de broers van de kickbokser belangen hebben. De familie Ben Saddik was recent ook al het doelwit van een aanslag, toen begin juni zwaar vuurwerk tot ontploffing werd gebracht voor het ouderlijke huis in de Zegepraalstraat in Borgerhout. In diezelfde straat volgden afgelopen week nog twee schietpartijen tegen woningen en ook in een aanpalende straat werd een pand beschoten, zeker dat laatste bleek duidelijk een vergissing van de schutters te zijn.

De Zegepraalstraat in Borgerhout.  

De Zegepraalstraat in Borgerhout.  ©  bfm

LEES OOK. Borgerhoutse wijk vier keer opgeschrikt door aanslag, alles wijst op vergissing door schutters

Het lijkt erop dat de aanslagplegers dinsdagavond alle twijfel wilden wegnemen over wie hun doelwit is. Rond 18.30u, op klaarlichte dag dus, werden verschillende schoten gelost op de ouderlijke woning van Ben Saddik in de Zegepraalstraat. De schutter of schutters sloegen toe onder het oog van een mobiele politiecamera die er na de eerdere aanslag geplaatst was, ook de twee privécamera’s aan de woning schrikten niet af. “Niemand raakte gewond”, zegt het parket. “Wij hebben een onderzoeksrechter gevorderd en onderzoeken uiteraard ook een link met eerdere incidenten.”

Maandagnacht werden tien kogels afgevuurd een huis in de Frans Beirenslaan in Borsbeek.  

Maandagnacht werden tien kogels afgevuurd een huis in de Frans Beirenslaan in Borsbeek.  © jtp

Broers

In het milieu klinkt het dat niet zozeer kickbokser Jamal, maar wel een van zijn broers geviseerd wordt in een conflict. Zeker twee broers van de familie Ben Saddik doken in het verleden al op in grote drugsdossiers en werden veroordeeld tot lange straffen. Na de eerste aanslag tegen hun woning, reageerde vader Ben Saddik dat hij niet wist of zijn zoons een probleem met iemand hadden.

Zelf kwam kickbokser Jamal de laatste jaren ook in beeld in verschillende onderzoeken. Hij belandde anderhalve maand achter de tralies in het onderzoek naar Sky ECC, Jamal is volgens de speurders een van de zogenaamde ‘resellers’, die toestellen met de geëncrypteerde applicatie Sky ECC verkochten aan drugscriminelen. Hij liet zich ook een tijd sponsoren door het telecombedrijf. In april 2021 mocht hij met een enkelband naar huis en begon hij te trainen voor een kamp om de wereldtitel. Een kamp die hij verloor van de Nederlander Rico Verhoeven.

Burgemeester plant buurtvergadering: "We begrijpen dat de buurt bezorgd is"

De schietpartij op klaarlichte dag, het vijfde incident in de Borgerhoutse wijk in een korte tijd, zorgt voor onrust in de buurt. “Het gerechtelijk onderzoek loopt, en de lokale politie neemt alle maatregelen die noodzakelijk zijn om dat te ondersteunen, zichtbaar en onzichtbaar”, reageert Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “We begrijpen dat buurtbewoners bezorgd zijn. De burgemeester zal daarom binnenkort voor de omwonenden van de Zegepraalstraat een buurtvergadering beleggen. We hebben al tal van buurtvergaderingen samen met gerechtelijke diensten georganiseerd, wanneer incidenten van deze schaal zich in een korte periode voordoen. Dat zorgt er niet alleen voor dat we kunnen luisteren naar de bezorgdheden, het levert ook vaak nuttige informatie op.” Onder meer in de omgeving van de De Gilmanstraat in Deurne-Noord werd een tijd geleden een buurtvergadering gehouden na verschillende aanslagen tegen dezelfde woning. (sare)

Vastgoed

Jobs in de regio