Robert E. Crimo III (22) opgepakt na urenlange klopjacht: dit weten we al over verdachte van schietpartij Highland Park

De politie heeft een verdachte opgepakt voor de schietpartij tijdens een Fourth of July parade in Highland Park, Illinois. Onderzoekers troffen DNA-sporen aan op het geweer, dat de verdachte had achtergelaten op de plek van de feiten in Highland Park, ten noorden van de stad Chicago. Dat meldt de Amerikaanse zender NBC News. Na een urenlange klopjacht werd de 22-jarige Robert “Bobby” E. Crimo III gevat aan een kruispunt.

Laurence Torck, adb, mtmBron: CNN, Fox News, Guardian, Belga

LEES OOK. Dit weten we al over de schietpartij op een Fourth of July-parade nabij Chicago

De schutter zou maandagvoormiddag met een ladder in een steegje op een dak geklommen zijn en vanop een dak hebben geschoten op een menigte die deelnam aan de Fourth of July-parade. Op de plek waar de schutter zou gestaan hebben, werd achteraf een wapen gevonden, een “geweer met een groot vermogen”. De schutter stopte met schieten toen de politie arriveerde en kon ontkomen.

Na enkele uren kon een verdachte geïdentificeerd worden. De lokale politie en de FBI verspreidden zijn signalement, en de FBI beloofde een beloning voor informatie die zou leiden naar zijn locatie. Robert E. Crimo, III is volgens het opsporingsbericht geboren op 20 september 2000 en staat ook bekend als Bobby. Hij werd omschreven als een witte man, met enkele opvallende tatoeages op zijn nek en gezicht. Hij zou met een zilverkleurige Honda Fit uit 2010 rijden, met nummerplaat DM 80653. Er werd verondersteld dat de man gewapend en gevaarlijk was, en burgers werd gevraagd “erg alert” te blijven. De politie zei niet te weten of de verdachte zich nog in de perimeter bevond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nadat de politie met de hulp van de FBI de buurt uitkamde met drones en helikopters, en van deur tot deur ging, was het uiteindelijk een agent van North Chicago die de verdachte in zijn wagen zag. Crimo vluchtte, maar kon na een korte achtervolging gestopt worden in Lake Forest, Illinois. Hij kon zonder incidenten opgepakt worden.

 ©  via REUTERS

Zijn precieze betrokkenheid bij de feiten wordt nog onderzocht en hij is nog niet aangeklaagd, maar volgens een woordvoerder gelooft de politie dat “dit individu verantwoordelijk is voor wat gebeurd is”. Agenten hebben “een significante hoeveelheid digitaal bewijs verwerkt vandaag, wat hoofdspeurders in deze richting leidde”.

Over zijn motief is nog geen duidelijkheid.

Rapper

Robert of Bobby Crimo zou van Italiaanse afkomst zijn, schrijft Fox News. Zijn vader Bob zou een delicatessenzaak hebben, Bob’s Pantry & Deli in Highland Park, en was in 2020 kandidaat-burgemeester in de gemeente. Zoon Crimo, de middelste van drie kinderen, was actief als ‘Awake the Rapper’. Op Crimo’s IMDb-profiel klinkt het dat hij op elfjarige leeftijd muziek online begon te delen en enige bekendheid kreeg als rapper met zijn nummer On my mind in 2018. Dat profiel zegt ook dat hij een nettowaarde heeft van 100.000 dollar. In de clip van Op my mind, die op socialemedia- en Youtube-kanalen intussen verwijderd is, is hij in een klaslokaal te zien met een gevechtsuitrusting en kogels.

In oktober 2021 postte Crimo een video getiteld Are you awake, waarin hij suggereert dat hij als een slaapwandelaar iets gaat doen wat buiten zijn controle ligt. “Mijn acties zullen moedig zijn en mijn gedachten zijn onnodig. Ik weet wat ik moet doen, ik weet wat erin zit, niet alleen voor mij, maar voor alle anderen.” Op de achtergrond is een krantenartikel te zien over de dood van de moordenaar van president Kennedy. Terwijl beelden worden getoond van Crimo met een helm, afgewisseld met tekeningen van een schutter en een bebloed persoon, zegt Crimo dat het zijn lot is, “alles heeft hiertoe geleid, niets kan me tegenhouden, zelfs ik niet”. “Het is waar ik in mijn achterhoofd op heb gewacht, klaar om wakker gemaakt te worden.”

Oom reageert geschokt

Op sociale media wijzen Trump-aanhangers op tweets waarin een fanaccount van rapper Awake herhaaldelijk het woord “woke” gebruikt. Anderen delen beelden van Crimo op wat een Trump-rally lijkt te zijn. Sommigen associëren een prominent symbool in de Are you awake-video met een swastika, net als zijn gezichtstattoo van het getal 47.

Een oom van Robert Crimo, Paul A. Crimo, zegt in een gesprek met CNN dat hij geen weet heeft van politieke overtuigingen van de jongeman. “Mijn neefje was een stil kind. Hij was vaak op zichzelf. Een eenzame rustige jongen die alles voor zichzelf hield.”

Paul Crimo zegt dat zijn hart gebroken is voor alle slachtoffers. “Mijn hart is gebroken, mijn hart is zo gebroken. Er waren geen signalen die ik zag die hem dit zouden laten doen”, aldus de oom, die samen met de vader van de verdachte in een huis woont. Robert Crimo woont in een appartement achter dat huis. Volgens zijn oom vertoonde Crimo geen gewelddadig of ander zorgwekkend gedrag. “Ik heb niets slechts te zeggen over hem.”

Volgens Paul Crimo was zijn neef voor zover hij wist werkloos, maar was hij wel actief op Youtube. Zondagavond zag hij hem nog bezig op zijn computer. “Alles leek normaal.” Over het motief voor de daad bestaat nog geen duidelijkheid. Volgens NBC ontdekten onderzoekers bovendien dat de verdachte op een bepaald moment vrouwenkleding zou gedragen hebben. Wanneer of waarom hij dat precies deed, blijft onduidelijk.

LEES OOK. Dit weten we al over de schietpartij op een Fourth of July-parade nabij Chicago

Vastgoed

Jobs in de regio