“Schutter had wapen legaal verkregen en droeg vrouwenkleren”: dit weten we al over dodelijke schietpartij in Highland Park

Een viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag in Highland Park, een welgestelde buitenwijk van Chicago, is maandag uitgemond in een massaschietpartij. Zes mensen kwamen daarbij om het leven, zeker dertig anderen raakten gewond. Na een urenlange klopjacht kon de vermoedelijke schutter worden opgepakt. Dit weten we al:

adb, mtmBron: BELGA

LEES OOK. Politie over schutter van Highland Park: “Verdachte is Robert E Crimo III, hij is gewapend en gevaarlijk”

Wat is er gebeurd?

Maandagvoormiddag, iets na 10 uur. De ‘4th of July’-parade naar aanleiding van de Amerikaanse nationale feestdag was nog maar net van start gegaan in Highland Park, toen de aanwezigen plots onder vuur genomen werden. Volgens de politie was de schutter via een ladder in een steegje op het dak van een winkel langs het parcours geklommen en begon hij vervolgens met “een krachtig wapen” op de menigte te vuren. Puur willekeurig, zonder iemand in het bijzonder te viseren. Er volgden minstens twee lange uitbarstingen van geweervuur, waarbij tientallen mensen geraakt zouden worden. Vijf slachtoffers kwamen ter plaatse om het leven, een zesde slachtoffer zou niet veel later in het ziekenhuis overlijden. Minstens 31 anderen, onder wie zeker één kind, raakten gewond.

Toen de ordediensten ter plaatse aankwamen, liet de schutter zijn geweer achter op het dak en verdween hij in de menigte. Na een urenlange klopjacht kon een verdachte, de 21-jarige Robert E. Crimo III, gevat worden.

Later op de dag liet de politie ook nog weten dat de man vrouwenkleren droeg om gemakkelijker te kunnen ontsnappen in de menigte.

 ©  REUTERS

Wat weten we over de slachtoffers?

De dodelijke slachtoffers zijn volgens de plaatselijke lijkschouwer allemaal volwassenen. Twee van hen werden intussen al geïdentificeerd. Het gaat om Nicola Toledo, een opa van in de zeventig, en Jacki Sundheim, een voormalige kleuterjuf die nu dienstdeed als medewerkster van een lokale synagoge.

Ook over de 31 gewonden is nog niet veel bekend. Lerares Zoe Kolpack en haar echtgenoot Steven zouden geraakt zijn, net als een achtjarig kind. Volgens sommige bronnen zouden er meerdere kinderen onder de slachtoffers zijn, van wie er minstens één in kritieke toestand zou verkeren. De leeftijden van de gewonden lagen tussen de 8 en de 85 jaar. Zeker 19 gewonden zouden na verzorging het ziekenhuis al hebben mogen verlaten.

LEES OOK. Een opa die eigenlijk niet mee wilde naar parade en een voormalige kleuterjuf: dit weten we al over de slachtoffers van Highland Park

Wat weten we over de verdachte?

Na een urenlange klopjacht, waarvoor honderden agenten werden ingezet en ook de hulp van de FBI werd ingeschakeld, kon uiteindelijk een verdachte worden ingerekend. Het gaat om Robert “Bobby” E. Crimo III, een 21-jarige jongeman met Italiaanse roots die al zijn hele leven in de omgeving woonde. Zijn vader was enkele jaren geleden zelfs kandidaat-burgemeester van Highland Park.

Crimo zelf had geen vaste job, zo verklaarde zijn oom Paul Crimo aan CNN, maar was wel actief als rapper. Niet onsuccesvol zelfs, de videoclip van zijn grootste hit ‘On my mind’ werd al miljoenen keren bekeken. Zowel zijn teksten als zijn videoclips waren echter vaak erg gewelddadig. “Ik heb nooit enige voortekenen gezien voor wat hij van plan was”, aldus zijn oom nog. “Hij was een stil kind, een eenzame, rustige jongen.”

Hoewel hij meteen na de schietpartij op de vlucht sloeg en urenlang uit de handen van de ordediensten wist te blijven, verzette hij zich niet tijdens zijn arrestatie. Voorlopig is het nog wachten tot de openbaar aanklager hem officieel aanklaagt voor de dodelijke schietpartij. Normaal gezien zal dat later dinsdag nog gebeuren.

LEES OOK. Robert E. Crimo III (22) opgepakt na urenlange klopjacht: dit weten we al over verdachte van schietpartij Highland Park

 ©  via REUTERS

Wat was het motief van de schutter?

Nog niets. Hoewel de verdachte al enkele uren vastgehouden wordt, is voorlopig niet bekend of hij al gepraat heeft met de speurders en of hij al een verklaring voor zijn daden heeft gegeven.

Wat weten we over het wapen?

Dat het om een “zeer krachtig” wapen ging en dat Crimo het legaal verkregen had, zo verklaarde Nancy Rotering, de burgemeester van Highland Park, maandag. “Het is hoog tijd dat de Verenigde Staten hun wapenwetten herzien”, aldus Rotering. “Deze tragedie had hier nooit mogen plaatsvinden. In deze kleine gemeenschap kent iedereen wel iemand die rechtstreeks door deze schietpartij getroffen werd.”

Crimo kon als schutter worden geïdentificeerd aan de hand van het wapen, zo meldt NBC News. Onderzoekers troffen DNA van hem aan op het geweer.

Waar ligt Highland Park?

Highland Park ligt in de Amerikaanse staat Illinois en is een welgestelde buitenwijk van grootstad Chicago. De gemeente telt in totaal ruim 30.000 - voornamelijk blanke - inwoners die een gemiddeld jaarinkomen hebben van ongeveer 150.000 dollar (zo’n 145.000 euro), dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde van de rest van Illinois. Highland Park heeft ook een omvangrijke Joodse bevolking: ongeveer één derde van de inwoners zou Joods zijn.

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  via REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  GINA TROIANI-SOLORIO via REUTERS

 ©  via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER