Kunst in Zicht kan artistieke workshops blijven organiseren, met mooie resultaten zoals hier in de gemeentelijke basisschool in Vosselaar tot gevolg. © Bart Van Den Langenbergh

1,18 miljoen euro: Jan Jambon ook genereus voor Turnhoutse cultuurorganisaties

Turnhout -

Vlaams minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA) trok de cultuursubsidies omhoog en dat is goed nieuws voor Turnhout. AR-TUR, HetGevolg en Kunst in Zicht kregen mooie werkingsbedragen. Stormopkomst viel uit de boot, Stripgids moet nog even geduld uitoefenen.

Wouter Adriaensen

Minister Jambon verhoogde de cultuursubsidies met 25 miljoen euro tot 178,5 miljoen euro die de komende vijf jaar jaarlijks voorzien worden. Dat betekende dat hij heel wat cultuurwerkers blij kon maken. HetGevolg had het goede nieuws over de subsidies al verspreid, alleen het bedrag stond nog niet vast. De theaterwerkplaats met vestigingen in Turnhout en Leopoldsburg krijgt 645.000 euro. AR-TUR, het platform voor architectuur en ruimte, ontvangt 267.000 euro. En Kunst in Zicht, dat kunsteducatie voor kinderen voorziet, krijgt 270.000 euro bijgeschreven op de rekening.

“Vijf jaar geleden hadden we 139.000 euro, dus dit lijkt een serieuze verhoging”, reageert Arlette Van Overvelt, coördinator van Kunst in Zicht. “Maar toen was onze subsidie gehalveerd. We hebben de voorbije jaren altijd uit onze reserves geput en dit bedrag goed beargumenteerd. Uiteraard zijn we blij, maar we gaan niet plots onze werking verdubbelen.”

Als regio naar buiten

Stormopkomst, organisator van het gelijknamige kinderkunstenfestival, viel uit de boot. Zij gaan allicht subsidies aanvragen per project om zo verder te werken. Maar verder vloeit er een mooi bedrag richting de Kempen. “Goed nieuws”, vindt Arlette. “Ik heb het gevoel dat er de afgelopen jaren steeds betere contacten zijn gekomen tussen de verschillende cultuurorganisaties en de stad. Daardoor treden we nu eerder als regio naar buiten dan iedereen apart. En dat werpt zijn vruchten af.”

De extra inspanning van Jambon heeft de hoop ook aangewakkerd bij Literatuur Vlaanderen, vroeger bekend als het Vlaams Fonds voor de Letteren. Zij hopen extra middelen los te weken. Daarom wordt pas in oktober een beslissing genomen over de subsidies voor literaire organisaties. Het Turnhoutse Stripgids moet dus nog even afwachten. (woad)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners