© Sven Van Haezendonck

Mechelse tangent in beide richtingen open en wij hebben hem uitgetest

Mechelen -

Na 7,5 jaar bouwen, is de tangent (B101) in Mechelen maandagavond geopend voor het verkeer. Al voor 23u was de nieuwe weg tussen de Brusselsesteenweg (N1) in Mechelen-Zuid en het Douaneplein (N15) in beide richtingen open. Wij reden er ook eens door.

Sven Van Haezendonck

De tangent ging vanaf 22u in fases open, onder andere om de verkeerslichten op elkaar af te stellen. Daarmee is het belangrijkste mobiliteitsproject van de voorbije decennia in de Dijlestad een feit.

De ontsluitingsweg van 2,7 kilometer moet de vesten (R12) rond de historische binnenstad ontlasten van doorgaand verkeer. Daar willen het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad meer een boulevard van maken: met eenrichtingsverkeer, meer groen en extra ruimte voor voetgangers en fietsers.

LEES OOK. Ochtendspits op tangent loopt vlot, maar op de wegen ernaartoe is het filerijden

De tangent was maandagavond voor 23u in beide richtingen open. 

De tangent was maandagavond voor 23u in beide richtingen open. ©  Sven Van Haezendonck

De tangent zelf maakt de ondergrondse stationsparking met zo‘n tweeduizend plaatsen en de kiss- en ridezone van het station rechtstreeks bereikbaar. Beiden hebben ze hun toegang in de Margaretatunnel, de eerste echte tunnel van de stad. De camerabewaking van de 755 meter lange tunnel wordt geobserveerd vanuit het Vlaams Verkeerscentrum, want de B101 is een gewestweg.

Ook het kruispunt van de Europalaan met de Jubel- en de Postzegellaan werd opnieuw helemaal opengesteld voor het verkeer. Dat is voortaan een T-kruispunt. De Colomabrug en de Colomalaan zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

LEES OOK:

Geestelijke vader verheugt zich over opening Mechelse tangent: “Ik vind het prachtig, het heeft alleen lang geduurd”

Na opening Mechelse tangent sluiten Colomabrug en -laan definitief voor autoverkeer

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio