Stadsgids Ortwyn Arts en kunstenaar Jan Melis tonen enkele tekeningen en miniaturen van Turnhoutse gebouwen. 

Stadsgids Ortwyn Arts en kunstenaar Jan Melis tonen enkele tekeningen en miniaturen van Turnhoutse gebouwen. © Bert De Deken

Tekeningen van inwoner tentoongesteld als ‘Mini-Turnhout’: “Meest trots op Sint-Pieterskerk”

Turnhout -

In de bibliotheek is nog tot midden september een tentoonstelling met miniatuurtjes van Turnhoutse gebouwen door inwoner Jan Melis te zien. De stadsgidsen lieten er zich door inspireren voor een zomerse zoektochten en twee gegidste wandelingen.

Wouter Adriaensen

Onder de noemer Kempenatelier openbaren de bibliotheek en het stedelijk archief in de Taxandriagang erfgoedparels en lokale verhalen met de streek als rode draad. Voor de nieuwe expo Mini-Turnhout werken ze samen met Kunsthuis Yellow Art, de artistieke werking van OPZ Geel. “Ik ben psychiatrisch patiënt”, vertelt kunstenaar Jan Melis, die opgroeide in Turnhout en er nog steeds woont. “Ik ben opgenomen toen mijn broer overleden is. Het is bij Kunsthuis Yellow Art dat ik het idee voor mijn miniaturen kreeg.”

Vakantiekrant

Al van kleinsaf tekende Jan graag. “Ik heb zelfs nog wedstrijden gewonnen, maar les volgen aan de academie, dat was niet mijn ding. Ik wou het liever allemaal zelf ontdekken.” Jan is een fervent reiziger en natuurliefhebber. Vroeger maakte hij graag landschappen in pastel, tegenwoordig legt hij zich toe op stadszichten. “Al reizend heb ik België ontdekt. Ik stuurde zoveel kaartjes naar vrienden… Toen herinnerde ik me de kampkrant die jeugdverenigingen maakten. Zo is mijn Vakantiekrant ontstaan, een verslag in stripvorm van mijn reizen.”

Ook zijn eigen stad legde Jan op papier vast. “Eerste maakte ik de tekeningen in zwart-wit. Daarna kleurde ik ze in op postkaartformaat. Zo ontstonden mijn miniatuurtjes. Zo heb ik er gemaakt van vijfenzeventig Turnhoutse gebouwen. Het meest trots ben ik op mijn tekening van de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt. Daar ben ik meer dan vijfentwintig jaar aan de slag geweest als onderhoudswerker.”

Op zoek naar gevels

De tentoonstelling van het Kempenatelier vormde de aanleiding voor een zoektocht en stadswandeling. “We hebben al jarenlang elke zomer een zoektocht”, vertelt stadsgids Ortwyn Arts. “Die blijft, maar daarnaast hebben we er nog een gemaakt met twintig bekende en minder bekende gebouwen die Jan tekende.”

In de bibliotheek en de Turnhoutse musea zijn een deelnameformulier en een boekje met per gebouw de tekening, een beetje uitleg en een vraag verkrijgbaar. “Op het bijhorende plan staan alleen de straten aangeduid. Je moet dus zelf op zoek naar de gevels om de twintig vragen op te lossen.” Wie zijn antwoordformulier voor 15 september binnen brengt bij de bibliotheek, maakt kans op een van de drie pakketten met streekproducten.

Voor de zoektocht kun je helemaal alleen op pad, maar de Turnhoutse stadsgidsen hebben ook gedacht aan wie graag nog wat meer te weten komt. “Op donderdagen 14 juli en 11 augustus organiseren we een geleide stadswandeling langs een aantal gebouwen. We starten om 19u aan de tentoonstelling in de bibliotheek.” Inschrijven voor de stadswandeling kan via www.uitinturnhout.be/tickets.

Jan werkte meer dan vijfentwintig jaar in de Sint-Pieterskerk op de Turnhoutse Grote Markt.

Jan werkte meer dan vijfentwintig jaar in de Sint-Pieterskerk op de Turnhoutse Grote Markt. © Bert De Deken

De miniatuurtjes zijn allemaal met de hand ingekleurd door Jan.

De miniatuurtjes zijn allemaal met de hand ingekleurd door Jan. © Bert De Deken

www.turnhout.bibliotheek.be/kempenatelier

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio