© atv

Taaldocente start petitie tegen schorsing medewerkers UAntwerpen: “De opname is volgens ons geen bewijs van racisme”

Astrid Elbers (43) uit Deurne, taaldocente bij Linguapolis, het taalinstituut van de Universiteit Antwerpen, heeft een petitie opgestart tegen de beslissing van Herman Van Goethem om twee medewerkers te schorsen. Die kwamen enkele weken geleden in opspraak toen ze in een gefilmd gesprek na een examen kwetsende uitspraken deden over studenten van Marokkaanse origine en over de Joods orthodoxe gemeenschap. De petitie heeft op maandagavond 800 handtekeningen.

svo

LEES OOK. Na kwetsende uitspraken: geschorste academici UAntwerpen moeten traject rond diversiteit volgen

“Ik wou eerst een mailtje sturen om te zeggen dat ik niet meer zou komen”, vertelt Elbers. “Maar wat haalt dat nu uit?” De taaldocente wou actie ondernemen en besloot daarom een open brief op te stellen. Daarin haalt ze aan dat de opname volgens haar, en de mede-onderschrijvers, “geenszins een bewijs is van racisme”.

“De opname toont een informeel gesprek tussen twee personeelsleden over onderwerpen waar ze in hun lespraktijk mee geconfronteerd worden: interculturele problemen, integratie en taalachterstand bij bepaalde bevolkingsgroepen. We zijn het niet noodzakelijk eens met wat er werd gezegd, maar er was in geen enkel opzicht sprake van strafbare haatspraak.”

Veel bijval van de professoren van de UAntwerpen is er althans nog niet. “We denken dat mensen bang zijn voor repercussies”, zegt Elbers. “Wel hebben we al 800 handtekeningen, waaronder 17 professoren uit Vlaanderen en Nederland.”

De UAntwerpen wilde liever niet reageren.

Bekijk de petitie hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen