© atv

Zestien straten met zone 30 gecontroleerd, 3.600 overtredingen: Groen eist meer handhaving “want zone 30 is Wilde Westen”

Antwerpen -

In Antwerpen zijn er sinds begin vorig jaar 3.600 snelheidsovertredingen vastgesteld in zones 30. En dat terwijl er in slechts zestien straten controles zijn uitgevoerd. Volgens Groen is er dringend nood aan meer handhaving. “Hoewel dit stadsbestuur zegt meer te controleren, blijft het in de realiteit een mager beestje”, zegt Groen-gemeenteraadslid Niel Staes.

Jan Stassijns

“Zone 30 blijft fictie in Antwerpen.” Dat zegt oppositiepartij Groen op basis van cijfers die Niel Staes opvroeg bij burgemeester Bart De Wever (N-VA).

In de laatste zestien maanden, van begin 2021 tot april dit jaar, heeft de Antwerpse politie bijzonder veel snelheidsovertredingen vastgesteld in zones 30. Maar liefst 3.600 en dat terwijl er in slechts zestien straten politiecontroles werden uitgevoerd. (zie grafiek)

©  rr

Behalve die controles, worden in verschillende straten het hele jaar door ook snelheidsmetingen uitgevoerd, zonder dat er boetes voor worden uitgeschreven. Maar uit die cijfers valt wel af te leiden dat automobilisten het vaak niet zo nauw nemen met de snelheidsbeperking van 30 km/u.

“In meer dan tweehonderd straten waar een zone 30 geldt, is de situatie problematisch te noemen”, zegt Staes. “Vaak met meer dan 10% zware overtredingen, wat betekent dat er 20 km/u te snel worden gereden. Veel straten staan dan ook gesignaleerd als probleemstraten, maar de wachtlijst om er snel op te treden door het straatbeeld aan te passen, is lang en wordt amper aangepakt.”

Groen-gemeenteraadslid Niel Staes. 

Groen-gemeenteraadslid Niel Staes. ©  Victoriano Moreno

Groen pleit dan ook voor meer handhaving. “Er zijn maar zestien straten waar er beboet wordt”, zegt Staes. “Dat is bijzonder weinig als je weet dat 95% van Antwerpen een zone 30 is. En hoewel dit stadsbestuur zegt dat het controleert, is dat in de realiteit maar een mager beestje. De zones 30 in Antwerpen zijn het Wilde Westen. Er moet meer ingezet worden op handhaving en er moet sneller gehandeld worden om zogenaamde ‘quick fixes’ in te voeren, aanpassingen in de straat om de snelheid naar beneden te halen. In 2017 hebben we situatie ook al aangekaart en sindsdien is er weinig beterschap te merken. Zone 30 blijft dus na al die jaren slechts op papier bestaan. Het stadsbestuur weet dat er veel te snel gereden wordt, maar onderneemt er niets tegen.”

“Meer handhaving eind dit jaar”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA), laat via zijn woordvoerder weten werk te maken van meer handhaving in de zones 30. “Maar daarvoor wachten we op een aanpassing van het decreet dat het voor steden en gemeente mogelijk maakt te kunnen handhaven in zones 30 en 50 via het GAS-reglement”, zegt woordvoerder Johan Vermant. “Daar is Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open Vld) nu mee aan de slag. De aanpassing verwachten we eind dit jaar. Van zodra die aanpassing er is, zullen we onze plannen presenteren voor de uitbreiding van de handhaving.”

In afwachting daarvan voert de stad via de lokale politie snelheidscontroles uit in de zestien straten. “Bij wijze van proefproject”, zegt Vermant. “Die straten zijn gekozen op basis van waar de controles de grootste impact hebben: op belangrijke verbindingsassen en in fietsstraten. En die bemande controles leveren duidelijk resultaten op. En die komen bovenop de andere controles op gevaarlijke en asociaal rijgedrag. Eind dit jaar kunnen we die dus uitbreiden. De software om onbemande controles te kunnen uitvoeren, is in ontwikkeling en moet begin volgend jaar klaar zijn. En we werken ook samen met het parket om protocollen uit te werken voor de verder opvolging van de overtreders.”

Aangeboden door onze partners