Frituur De Zandkapel in Herentals. 

Frituur De Zandkapel in Herentals. ©  Joren De Weerdt

Nieuw label van erkend friturist moet kaf van koren scheiden: “Zonder liefde voor het vak hou je dit nooit vol”

Een echte Belg weet wat goede friet is, maar soms kan hij misschien wel wat hulp gebruiken om het kaf van het koren te scheiden. Daarom roepen het Nationaal verbond van Frituristen (Navefri) en Horeca Vlaanderen het label ‘Erkend friturist’ in het leven. Voor frituuruitbaters aanspraak kunnen maken op deze eervolle titel, moeten ze aan enkele specifieke voorwaarden voldoen. Vooral ervaring en kwaliteit staan daarbij centraal.

David Van Turnhout

“Nadat Vlaanderen in 2014 als eerste de Frietkotcultuur erkende als Immaterieel Cultureel Erfgoed, erkent het nu ook als eerste het vakmanschap van friturist”, zegt Bernard Lefèvre, voorzitter van Navefri. “Nergens ter wereld is de frituur immers zo ingeburgerd en essentieel als in ons land”, klinkt het. Erkende frituristen zijn volgens Navefri en Horeca Vlaanderen ambassadeurs van het frietvakmanschap. Ze zetten kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats.

Millimeterwerk

Om het nieuwe label te mogen voeren, moet je als friturist voldoen aan enkele (voor de hand liggende) voorwaarden. In de eerste plaats moet je voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen van het FAVV. Ook ervaring speelt een belangrijke rol. Zo moet je minstens vijf jaar ervaring hebben of een opleiding bij Syntra gevolgd hebben. Enkel wie verse frieten bakt die tussen de 9 en 14 millimeter dik zijn, maakt kans op erkenning. Naast enkele andere voorwaarden is ook liefde voor het vak essentieel. Dat kan helaas niemand meten, maar volgens Koen Mariën van Frituur De Zandkapel in Herentals vallen frituristen die alleen maar geld willen verdienen er snel tussenuit.

“Wie als friturist geen liefde heeft voor het vak, houdt deze job immers nooit vol”, vertelt hij. Ook hij prijkt intussen op de gloednieuwe lijst van erkende frituristen. “Ik doe dit al achttien jaar en heb al veel anderen zien komen en gaan. Ik werk makkelijk honderd uur per week en als je het dan niet graag doet, wreekt zich dat.”

 

 ©  Joren De Weerdt

Het geheim van een goeie friet

Mariën benadrukt dat de tijden er niet makkelijker op geworden zijn. “Voor de inflatie lag de vaste kost voor vet of olie rond de 800 euro per maand. Vandaag is dat 2.000 euro. Maar ook de energie en prijs van bijvoorbeeld sauzen is enorm toegenomen. Ik ken mensen die vroeger met twee in hun frituur stonden, en waarvan nu één van de twee elders moet gaan werken om rond te komen.”

Toch rekent Mariën de prijsstijgingen niet volledig door aan zijn klanten. Maar dat is niet het geheim van zijn succes. “Het geheim van een goeie friet zit hem in het aanpassen van de baktijden”, verklapt hij. “Elke levering aardappelen is anders. Door de baktijden aan te passen aan de aardappelen, blijft de kwaliteit gegarandeerd.”

Aan welke voorwaarden moet een erkend friturist voldoen?

 

- Zich houden aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen van het FAVV

- Minstens vijf jaar ervaring kunnen aantonen of een frituuropleiding bij Syntra gevolgd         hebben

- Verse frieten gebruiken

- Frieten serveren met een dikte tussen tussen 9 en 14 millimeter

- De frieten dubbel bakken volgens de aangewezen temperaturen

- Over een professionele friteuse beschikken met minimaal drie bakeenheden: voobak, afbak en snacks

- Een assortiment van minimaal acht typische frituursauzen aanbieden

- De klant moet de bestelling altijd kunnen afhalen, naast eventueel verbruik ter plaatse.      De frieten en toebehoren worden bij voorkeur aangeboden in kartonnen bakjes of              puntzakken.

Vastgoed

Jobs in de regio