De vroegere baandancing 14 Billekens. 

De vroegere baandancing 14 Billekens. ©  kma

Nieuwe licht afgeslankte aanvraag voor sloop en bouw appartementen op plaats vroegere baandancing 14 Billekens

Zandhoven -

Er is een nieuwe, licht afgeslankte aanvraag voor de sloop van de vroegere baandancing 14 Billekens aan de Langestraat. De projectontwikkelaar wil er 33 appartementen en een kantoor bouwen, verspreid over twee blokken. Dat zijn twee appartementen minder dan in de eerste aanvraag. Op het vroeger tentoonstellingspark van De Backer is er een aanvraag voor twintig appartementen en een kantoor, dat is een kantoor en een winkel minder dan in de eerste aanvraag.

Kristin Matthyssen

Beide gronden raken elkaar achteraan. Alleen café De Patriot ligt er nog tussen. Die eigenaar doet voorlopig niet mee. Het openbaar onderzoek voor de vergunningsaanvraag aan het vroeger tentoonstellingspark van De Backer is net afgesloten. Dat van de 14 Billekens loopt nog. Aan de straatzijde zou er een appartementsgebouw met drie volwaardige bouwlagen en een dak komen. Het gaat om zowel een-, twee- als drieslaapkamerappartementen. Er worden zeven bovengrondse parkeerplaatsen voor bezoekers voorzien en een grote parkeerkelder voor vijftig wagens.

De zijkant van de vroegere 14 Billekens. 

De zijkant van de vroegere 14 Billekens. ©  kma

Achteraan paalt de parking achter de 14 Billekens aan de parking van Carrefour. 

Achteraan paalt de parking achter de 14 Billekens aan de parking van Carrefour. ©  kma

Momenteel zijn er nog vijf appartementen en een lege fitnessruimte in het gebouw van de vroegere legendarische baandancing. De projectontwikkelaar die de Billekens wil afbreken voor appartementen, is een andere dan de ontwikkelaar van het vroeger tentoonstellingspark van De Backer.

De aanvraag aan het vroeger tentoonstellingspark van De Backer. 

De aanvraag aan het vroeger tentoonstellingspark van De Backer. ©  kma

In september vorig jaar bij de eerste vergunningsaanvraag liep gelijktijdig aan de achterzijde in de Rector De Ramstraat een aanvraag voor de sloop van vijf huisjes en de bouw van 24 appartementen. Voorlopig staat hier nog geen nieuwe geel bord. De buren uit de Rector De Ramstraat hielden toen een petitie, omdat ze vonden dat het evenwicht in hun vrij smalle straat niet meer in balans was. Er staan al vrij veel appartementen en ze hadden schrik dat het laatste groen zou verdwijnen.

“Wij hebben niets meer gehoord sindsdien”, vertelt een buurvrouw die vorig jaar mee een bezwaarschrift indiende tegen de nieuwe appartementen in de Rector De Ramstraat. “Met een rij halfopen-bebouwingen in combinatie met bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin daarachter zouden wij wel kunnen leven. Volgens de nieuwe bouwcode zouden hier ook geen appartementen meer mogen komen, omdat er een school binnen een straal van 500 meter moet liggen, en dat is hier niet het geval. We liggen hier ook niet in de bebouwde kom maar een behoorlijk stuk buiten het centrum van zowel Zandhoven als Pulderbos. Hier worden al zo veel katten doodgereden. Nog meer verkeer kan onze straat niet slikken. Ook van die parkeerkelders hebben we schrik. Als ze hier gaan pompen gaan de mooie rode beuken die hier in enkele tuinen staan, zeker afsterven.”

In de Rector De Ramstraat is het voorlopig stil. 

In de Rector De Ramstraat is het voorlopig stil. 

De huurders van de huisjes in de Rector De Ramstraat hebben intussen ook niets meer vernomen van hun huisbaas. “Normaal mag ik hier nog anderhalf jaar wonen”, vertelt Rosa (86). “Zolang loopt mijn huurcontract. Maar ik zou hier liefst tot mijn laatste dag blijven. Ik woon hier heel graag, met een afgesloten tuintje, en mijn zoon huurt hier het huisje vlak naast mij, waardoor ik snel hulp kan inroepen als er iets scheelt. Hier woont nog een juffrouwke die voor haar moeder met een handicap zorgt. Alles is gelijkvloers. Ik heb vorig jaar die petitie niet durven tekenen, omdat wij afhankelijk zijn van de goodwill van de huisbaas en de gemeente. Maar gisteren toen ik in mijn tuintje zat dacht ik nog van: als ik hier weg moet, wil ik eigenlijk liever dood.”

Vastgoed

Jobs in de regio