© Jan Brys

Onan Van de Weyer zet leven van Flor van den Bollenwinkel op muziek

Brasschaat -

Op woensdag 6 juli zou Flor Van Den Eede 100 jaar zijn geworden. Flor, beter bekend als Flor Van den Bollenwinkel, was jaren een icoon in de parkgemeente. Gemeentegenoot Onan Van de Weyer vond het de moeite waard om met zijn groep Onanza de man te vereeuwigen in een lied. Dat kreeg toepasselijk de naam ‘De Held van Brasschaat’ mee.

Volgens Onan zijn er redenen genoeg om over Flor een lied uit te brengen. De geliefde man hield bijvoorbeeld gedurende 67 jaar een snoepwinkel open in het centrum van de gemeente.

De Floor zoals heel Brasschaat hem heeft gekend.

De Floor zoals heel Brasschaat hem heeft gekend. © RR

“Maar Flor stond vooral bekend vanwege zijn talloze grappen. We zijn die beginnen te verzamelen en hebben ze in een tekst gegoten. Zo mochten de bezoekende kinderen zelf hun snoepjes uitkiezen, maar ze moesten daarbij wel blijven fluiten. Zo was hij er zeker van dat ze geen snoepjes in hun mond zouden steken. Het lied staat bol van dergelijke anekdotes. Zo was er een vrouw die na afloop van haar eigen trouwfeest in haar trouwkleed nog snoep kwam kopen bij de Flor. ‘Pak nog een snoepje voor onderweg’, zei hij ook vaak. Talloze Brasschatenaren kwamen geregeld in zijn winkel om er daarna telkens opnieuw weer goedgezind naar buiten te gaan. Flor maakte op hoge leeftijd ook nog de overgang van de frank naar de euro mee. Materiaal genoeg dus voor een lied. Ik heb het eerst aan de nazaten van Flor laten horen en zij reageerden heel enthousiast. Zo heeft het zijn uiteindelijke vorm gekregen.”

Onan met de nazaten van de Flor.

Onan met de nazaten van de Flor. © Jan Brys

Straatnaam

Dochter Rita Van Den Eede en schoonzoon Leo Claes vonden het inderdaad allemaal prima. Ze waren dan ook present op de voorstelling van het lied. “Flor zelf zou het zeer goed gevonden hebben. Alles zit erin. We hebben Onan dan ook een zak gegeven met al het snoep dat in de tekst voorkomt. Mijn vader was al 90 jaar toen hij moest stoppen met zijn snoepzaak. Hij is dan naar het Buitenhof gegaan, het rustoord in Maria-ter-Heide. Daar heeft hij de boel nog wat geanimeerd”, zegt dochter Rita.

Onan is zelf geboren en getogen in Brasschaat. “De Flor behoort tot die menselijke verhalen die Brasschaat mooi maken. Meteen ook de reden waarom ik hier niet weg wil. Ik zit al met enkele nieuwe projectjes in mijn hoofd. Ik vind het nog altijd spijtig dat er geen straat naar hem is genoemd. Er is wel degelijk sprake van geweest, maar het is er nooit van gekomen. Hopelijk denkt men daar nog eens opnieuw over na. En mocht Flor geen straatnaam krijgen, dan heeft hij in ieder geval al een lied cadeau gekregen.”

Het nummer is vanaf woensdag te beluisteren op onanza.be

Vastgoed

Jobs in de regio