© RTV

Signify stuurt opnieuw 22 werknemers de laan uit: “Er is bezorgdheid over de toekomst”

Turnhout -

Signify, het vroegere Philips Lighting in Turnhout, gaat het personeelsbestand verder afslanken. Dit jaar moeten 22 bedienden en kaderleden het bedrijf verlaten. De arbeiders bij Signify blijven grotendeels buiten schot. “Er was al langer tijdelijke werkloosheid”, zegt Peggy Schuermans van de vakbond ACV Puls.

Bart Van den Langenbergh

Het is algemeen geweten dat de markt van de gasontladingslampen die ze bij Signify in Turnhout produceren, de voorbije jaren sterk is gekrompen. De toestand is er met de huidige economische en geopolitieke situatie niet beter op geworden. Stelselmatig gaat het aantal werknemers in het bedrijf in Turnhout naar beneden.

De laatste ontslagronde dateert van eind 2020 toen de directie aankondigde dat 28 bedienden en kaderleden de laan worden uitgestuurd. Toen hing het ook al in de lucht dat daarbovenop nog eens 22 bedienden en kaderleden moeten vertrekken. Maandag raakte dan bekend dat zestien personen in de afdeling operaties, vier medewerkers bij development en twee personen uit de stafdiensten het bedrijf moeten verlaten. Voor deze getroffen personeelsleden zijn de bepalingen, voorwaarden en financiële regelingen die in 2021 werden afgesproken ook van toepassing.

Moeilijke beslissing

“Een vermindering van het personeelsbestand is altijd een moeilijke beslissing”, zegt Signify-woordvoerder Thomas Leenders. “Signify begrijpt de impact van deze aankondiging voor zijn werknemers, hun gezinnen en de lokale gemeenschap. De reductie is marktgestuurd en weerspiegelt op geen enkele manier de capaciteiten en betrokkenheid van onze medewerkers.” De directie benadrukt wel dat Signify in Turnhout wel een belangrijke schakel blijft voor de productie van duurzame verlichtingsoplossingen, onder meer met armaturen op basis van 3D-printtechnologie.

Bezorgdheid

De vakbonden hopen dat elke werknemer bij Signify gelijkwaardig wordt behandeld. “We zijn al langer vragende partij voor meer duidelijkheid. Er was al langer tijdelijke werkloosheid bij Signify en deze maatregel zat er wat aan te komen”, legt Peggy Schuermans van de bediendenvakbond ACV Puls uit.

“We begrijpen dat dit voor het bedrijf geen gemakkelijke oefening is, zeker met de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. Niemand weet hoe lang ze het nog gaan rekken bij Signify. In het najaar moeten we gaan onderhandelen over een nieuwe CAO. Er is heel wat bezorgdheid over de toekomst.”

Bij de arbeiders is er vooral een afbouw van tijdelijke contracten. Bij Signify zijn volgens de vakbond nog ongeveer 470 personen werkzaam, onder wie 140 bedienden.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio