© Reuters

Italiaanse regering wil noodtoestand voor droogte uitroepen

De Italiaanse regering wil de noodtoestand uitroepen vanwege de ernstige droogte in delen van het land. Volgens het kabinet van premier Mario Draghi is er maandagavond een ministerraad gepland.

ltoBron: BELGA

Vooral het noorden van het land heeft te kampen met ernstige droogte. Daar staan grote meren, zoals het Gardameer, bijzonder laag voor de tijd van het jaar. Verschillende rivieren, zoals de Po in het noorden van het land, staan dan weer op het laagste peil in meer dan 70 jaar.

Verschillende steden namen al maatregelen. Zo beperkten Verona en Pisa het gebruik van drinkwater. In Verona gaat dat het verst: tot 31 augustus mag drinkwater tussen 6 en 21 uur enkel gebruikt worden om te koken, voor persoonlijke hygiëne en om te poetsen. Auto’s wassen, zwembaden vullen en tuinen en sportvelden besproeien mag enkel ‘s nachts, maar dan nog vraagt het stadsbestuur om daarvan af te zien. Venetië en Milaan hebben sommige fonteinen uitgezet.

Een vijftal regio’s heeft het voorbije weekend de regering in Rome al gevraagd om de noodtoestand uit te roepen, om zo meer middelen en de inzet van de civiele bescherming mogelijk te maken.

LEES OOK. Zeker 7 doden na afbreken gletsjer in Italië: “Dodentol zal vermoedelijk nog oplopen”

Vastgoed

Jobs in de regio