De Keniaanse delegatie werd aan het Kasteel van Schoten verwelkomd door gidsen Shari De Potter en Robe De Knop.

De Keniaanse delegatie werd aan het Kasteel van Schoten verwelkomd door gidsen Shari De Potter en Robe De Knop. © JAA

Hello! Kenia: Afrikaanse dansers en muzikanten brengen Schoten alvast in festivalsfeer

Schoten -

Nu met de African Tumbas uit Kenia de eerste groep aangekomen is, zijn zelfs de grootste twijfelaars overtuigd: vrijdag gaat Hello! Schoten wel degelijk van start. De vlaggen rond de Markt en de intussen opgestelde feesttent achter het Kasteel van Schoten zijn dus geen relicten uit een voltooid verleden tijd. “Wij hebben er veel zin in en merken gelukkig dat ook de Schotenaren en andere fans van het werelddansfestival ons niet vergeten zijn”, aldus organisator Erik Rombouts.

Jan Auman

De twintig Kenianen arriveerden maandagmiddag met de bus vanuit het Nederlandse Brunssum, waar ze tot tevredenheid van publiek en organisatie ook al voor kleur, energieke dansen en veel djembégeroffel hebben gezorgd. In het Kasteel van Schoten kregen ze een warm welkom van lokale gidsen Shari De Potter en Robe De Knop. Die zullen ruim een week waken over deze Keniaanse volksdansers en hen overal wegwijs maken.

De Afrikanen werden vervolgens begeleid naar de academie voor beeldende kunsten aan de Vordensteinstraat. De schildersezels en andere hupmiddelen werden daar opgeborgen. De gemeentelijke kunstschool is ingericht tot een knus hostel onder de naam Home International (HI). Ook de meeste andere groepen worden daar ondergebracht: de Ierse Amerikanen uit Chicago, de danscompagnie uit India en de Turkse studenten uit Ankara. Alleen de mormoonse dansers en muzikanten uit Provo Utah (VS) slapen bij gastgezinnen.

De Keniaanse delegatie heeft veel percussie-instrumenten bij.

De Keniaanse delegatie heeft veel percussie-instrumenten bij. © JAA

Gastgezinnen afgehaakt

“De lange break heeft ertoe geleid dat een aantal gastgezinnen is afgehaakt”, verklaart Erik Rombouts. “Daarnaast heeft een aantal andere gezinnen ervoor gekozen om zich eerder dit jaar al gastvrij op te stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Maar de dansers en muzikanten zullen in het HI niks tekortkomen. Het kan de onderlinge vriendschap en de zin om te verbroederen met andere deelnemers – twee belangrijke doelstellingen van ons festival – alleen maar aanwakkeren.”

Leid daaruit vooral niet af dat de organisatie achter Hello! Schoten mank zou lopen. “De heropstart was niet eenvoudig. Maar intussen zijn onze ruim tweehonderd vrijwillige medewerkers weer helemaal gefocust op het 62ste festival”, verzekert Rombouts.

De dansers kregen allemaal een stratenplan van Schoten zodat ze niet verloren lopen.

De dansers kregen allemaal een stratenplan van Schoten zodat ze niet verloren lopen. © JAA

Hello! Schol

“We zijn ook erg blij met het engagement van de gemeente. Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) toont zich onze grootste supporter. Onder meer het initiatief om de jaarlijkse traktatie aan de bevolking - gekend als Schoten Schol - nu zaterdagmiddag te integreren in ons festival, waarderen wij heel erg. We hopen zo een nieuw publiek aan te spreken dat mogelijk altijd al wel eens wilde langskomen, maar hier nooit geraakt is. We zullen de kans om een goede eerste indruk te maken met beide handen grijpen. De voorverkoop van tickets is alvast hoopgevend.”

Hello! Schol, zaterdag van 13u tot 15u, is niet de enige nieuwigheid ten opzicht van het vorige festival in 2019. Het valt op dat naast de exotische dansers en de folkloregroepen Gelmel en Jan Pirrewit uit het eigen Schoten, ook heel wat randanimatie voorzien is, die voorts weinig met volksdans te maken heeft.

Een overzicht van de festivalsite in het park van Schoten.

Een overzicht van de festivalsite in het park van Schoten. © RR

Dj’s

Zo treedt zaterdagnacht Scabs-voorman Guy Swinnen op, zorgt het Sindicato Sonico woensdag voor zwoele live muziek aan de Latin zomerbar en zegt Hello! Schoten ook goedendag tegen een handvol dj’s, de ene al hipper dan de andere. Komen plaatjes draaien op diverse avonden: Papa Mojito, David Gilles, Gert Mariën, Mic-E en ook de bekendste ambiancemaker van Schoten dj FRANK. Het gebeurt allemaal in en vooral rond de grote feesttent, waar buiten ook een kleiner podium met dansvloer voorzien is, naast allerlei dranktogen en foodtrucks.

En dat ook jonge Schotenaren nog voeling hebben met het misschien wel oudste festival van Vlaanderen, blijkt bij de al genoemde Robbe De Knop. De student is niet alleen gids van de Kenianen, maar treedt op Hello! Schoten ook zelf op als lid van Gelmel en vervult nog een heleboel andere taken achter de schermen.

“Ik ben nu 19 jaar oud. 15 jaar daarvan ben ik al rechtstreeks betrokken bij het festival. Ik rolde erin via mijn mama en zet de familietraditie wat graag verder”, aldus de jongeman, terwijl hij badges uitdeelt aan zijn Afrikaanse gasten. (jaa)

Website Hello! Schoten met mogelijkheid tot ticketaankoop vanaf 14 euro.

Gids Robbe De Knop deelt de badges uit aan zijn Afrikaanse gasten.

Gids Robbe De Knop deelt de badges uit aan zijn Afrikaanse gasten. © JAA

Eindelijk: de vlaggen van de landen die te gast zijn op Hello! Schoten wapperen weer rond de Markt van Schoten.

Eindelijk: de vlaggen van de landen die te gast zijn op Hello! Schoten wapperen weer rond de Markt van Schoten. © JAA

Gids Shari De Potter geeft de Keniaanse gasten uitleg na aankomst. Naast haar zit het voltallige bestuur van het festival: Patrick Goffin, Erik Rombouts, Marcel Vervoort en Ils Ravijts.

Gids Shari De Potter geeft de Keniaanse gasten uitleg na aankomst. Naast haar zit het voltallige bestuur van het festival: Patrick Goffin, Erik Rombouts, Marcel Vervoort en Ils Ravijts. © JAA

Een Keniaanse danseres in podiumoutfit.

Een Keniaanse danseres in podiumoutfit. © RR

Ook India belooft voor kleur en smaak te zorgen op Hello! Schoten dit jaar

Ook India belooft voor kleur en smaak te zorgen op Hello! Schoten dit jaar © RR

Vastgoed

Jobs in de regio