©  via REUTERS

Poetin beveelt verderzetting offensief na verovering Loehansk

Na de verovering van de strategisch belangrijke stad Lysytsjansk in het oosten van Oekraïne, heeft Rusland de voortzetting van het offensief in andere delen van het buurland aangekondigd. De Russische troepen hebben de oblast (regio) Loehansk volledig vervoerd.

Belga

“De strijdkrachten van de Russische Federatie zetten de militaire speciale operatie voort”, zei de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe maandag bij een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Moskou spreekt enkel over een ‘speciale operatie’ in Oekraïne en niet over een oorlog. De Russische troepen moeten “hun missies uitvoeren volgens de reeds goedgekeurde plannen”, zei Poetin. Ik hoop dat in hun sectoren alles zal verlopen zoals in Loehansk.”

Met de inname van Lysytsjansk en de daarmee verbonden controle over heel Loehansk, behaalde het Kremlin een belangrijk oorlogsdoel. In de naburige oblast Donetsk controleren de Oekraïners nog steeds grote gebieden. Loehansk en Donetsk vormen de Donbas, een mijnregio in het oosten van Oekraïne. De Russische troepen willen het gebied volledig veroveren.

Volgens Sjojgoe zijn bij de gevechten in Loehansk in totaal meer dan 2.200 Oekraïense soldaten gedood en meer dan 3.200 gewond geraakt. Die uitspraken kunnen niet onafhankelijk worden gecontroleerd. Over de verliezen in eigen rangen deed hij geen uitspraken.

Poetin verklaarde ook dat Russische soldaten die betrokken waren bij de verovering van Loehansk, nu eerst moeten “uitrusten” om aan te sterken voor verdere gevechten. Twee generaals kregen het ordeteken “Held van Rusland”.

Vastgoed

Jobs in de regio