Burgemeester Jan Moons zijn naam wordt misbruikt om geld los te peuteren. 

Burgemeester Jan Moons zijn naam wordt misbruikt om geld los te peuteren. © Dirk Vertommen

Burgemeester Jan Moons lijkt om geld te vragen via e-mail, maar het gaat om phishing: “Pas op, ik vraag niet om geld te storten”

Heist-op-den-Berg -

De Heistse burgemeester Jan Moons (N-VA) zit vast in een vergadering en vraagt om dringend een cadeaubon voor hem te kopen, want hij heeft zelf geen tijd. Onder andere dat verhaaltje wordt verteld in e-mails die van zijn hand lijken te komen. In werkelijkheid gaat het om frauduleuze berichten die bedoeld zijn om mensen geld af te troggelen. Minstens één iemand werd al slachtoffer.

Bert Provoost

Er circuleren momenteel frauduleuze berichten die zogezegd afkomstig zijn van burgemeester Jan Moons. Vaak gaat het om geldvragen. “Ik zit momenteel vast in een vergadering, kun je me helpen een iTunes-cadeaubon van drie stuks te kopen voor 100 euro per stuk? Ik zal u terugbetalen als ik later op de dag klaar ben met mijn afspraken. Ik had je liever gebeld, maar ik kan momenteel niet ontvangen of bellen met mijn lijn. Laat me weten of je nu de aankoop kunt doen”, zo klinkt het in één van de versies die rondgaan.

Jan Moons’ naam wordt op deze manier als lokaas misbruikt voor phishing-pogingen. “Er wordt geld gevraagd in mijn naam. Dat betreur ik uiteraard enorm. Ik roep op om heel voorzichtig te zijn als er e-mails binnenkomen met onverwachte vragen. Ik ga echt niet vragen om dringend geld te storten via mail”, reageert de burgemeester.

Een screenshot van één van de mails.

Een screenshot van één van de mails. © Politie Heist

“Ik heb weet van minstens één persoon die ik persoonlijk ken en mogelijk geld kwijt is. Ik had een e-mail gekregen waarin die persoon meldde dat het in orde zou komen, maar ik had die melding te laat gezien om het nog tegen te houden”, aldus Moons.

Gehackt

De oorzaak ligt volgens Jan Moons wellicht bij een hack. “Twee à drie weken geleden is er een mailbox van de gemeente gehackt. Zo zijn de criminelen waarschijnlijk aan bepaalde mailadressen geraakt. Als je de vraag van een bekende krijgt, is de kans al groter dat je erop ingaat. Ze werken dus zeer gericht. Er zouden ook mails uit naam van andere mandatarissen uit het schepencollege verstuurd zijn. Houd die dus ook extra tegen het licht, als je twijfelt kan je best eerst even telefonisch contact opnemen”, zegt burgemeester Moons.

De politie onderzoekt de zaak. De lokale politie en de gemeente roepen ondertussen op om extra waakzaam te zijn. “Krijg je een vreemd mailtje met een bepaald verzoek, uitgaand van een foutief mailadres? Ga hier dan niet verder op in. Klik niet op links of bijlagen, geef geen bank- of persoonsgegevens door. Deze berichten kan je best zo snel mogelijk verwijderen”, klinkt het.

Je kan verdachte mails of sms’jes doorsturen naar verdacht@safeonweb.be, het Centrum voor Cybersecurity België. Zij zorgen ervoor dat de url’s uit de valse berichten worden geblokkeerd. Wie toch slachtoffer wordt, dient meteen contact op te nemen met zijn bank en aangifte te doen bij de lokale politie.

Niet eerste keer

In de laatste politiecijfers van politiezone Heist bleek al dat cybercriminaliteit erg in de lift zat, net zoals in andere gemeenten. Korpschef Eva Tolleneer gaf in haar opdrachtbrief al aan dat ze het korps op dat vlak nog beter wil wapenen.

Midden juni moest de gemeente ook al aan de alarmbel trekken omdat inwoners brieven en e-mails kregen van incassobureau GGN, een gerechtsdeurwaarder uit Vosselaar. Die sprak dreigende taal en eiste de onmiddellijke betaling van achterstallige afvalstoffenheffingen of rioolbelastingen. Ook hier bleek het om phishing te gaan.

LEES OOK. Dokter in spe, topkeeper, ondernemer en burgemeester: het bochtige parcours van Jan Moons (+)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio