Carla, Rens en Ton Van Bijsterveldt met kleinzoon Olly in een van hun tien stallen met in totaal 310.000 kippen. Hun pluimveebedrijven in Weelde en Poppel liggen dicht bij het Turnhouts Vennengebied waarvoor het stikstofakkoord extra strenge maatregelen oplegt. 

Carla, Rens en Ton Van Bijsterveldt met kleinzoon Olly in een van hun tien stallen met in totaal 310.000 kippen. Hun pluimveebedrijven in Weelde en Poppel liggen dicht bij het Turnhouts Vennengebied waarvoor het stikstofakkoord extra strenge maatregelen oplegt. ©  Joren De Weerdt

Stikstofakkoord maakt toekomst pluimveebedrijf van familie Van Bijsterveldt onzeker: “Wij waren hier eerst, de natuur is dichterbij gekomen”

Een megabedrijf mag je zijn kippenboerderij niet noemen, Ton Van Bijsterveldt heeft het liever over een familiebedrijf. Nochtans scharrelen er in zijn stallen in Weelde en Poppel zo’n 310.000 kippen. In tien stallen, verdeeld over drie bedrijven met 75.000, 40.000 en 195.000 dieren. Hypermoderne bedrijven die bij de milieuvriendelijkste in de omgeving horen dankzij een miljoeneninvestering. Toch kreeg de pluimveehouder in 2014 een rode kaart. Die een jaar later oranje werd. De onzekerheid over de toekomst weegt zwaar op de familie Van Bijsterveldt. “Omdat we in het Turnhouts Vennengebied liggen, gelden voor ons nog strengere regels”, zegt boer Ton.

Karin Vanheusden

MEER OVER