Michel Blockx en Staf Meulemans van vzw Glosso hopen op een groot volksfeest met meer dan duizend toeschouwers, onder wie ook velen uit Duitsland. 

Michel Blockx en Staf Meulemans van vzw Glosso hopen op een groot volksfeest met meer dan duizend toeschouwers, onder wie ook velen uit Duitsland. © EMA

Glossocircuit weer tiptop na zondvloed: “Week gewerkt om grindstroken op te lappen”

ARENDONK -

De feestelijke heropening van het Glossocircuit in Arendonk is vorige maand letterlijk in het water gevallen. Door de hevige regenval moest de wedstrijd vroegtijdig worden stopgezet. Zondag krijgen de rallycrosspiloten en -fans een nieuwe kans. Ook de weersverwachtingen zijn gunstig: droog, zonnig en warm.

Eddy Meulemans

Begin vorig maand vond op het Glossocircuit in Arendonk voor het eerst in 29 jaar nog eens een wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap plaats. Wat een groot feest had moeten worden, draaide uiteindelijk uit op een sisser, want kort na de middag moest de race gestaakt worden omdat het circuit door de onophoudelijke regen herschapen was in een gigantisch modderbad. “Op den duur was het zo erg dat de ruitenwissers van de achtervolgende racewagens het opgegooide slijk niet meer konden slikken”, zegt voorzitter Staf Meulemans (81) van vzw Glosso. “De piloten zagen nog amper waar ze moesten rijden, waardoor het niet meer verantwoord was om nog verder te racen. In onderling overleg hebben we dan beslist om de wedstrijd stop te zetten. Het Glossocircuit bestaat al vijftig jaar, maar dit had ik nog nooit meegemaakt.”

Nieuw fijngemalen brokkelbeton

Intussen zijn alle sporen van de zondvloed van 5 juni alweer uitgewist. “Maar onze werkmannen hebben een week werk gehad om de vele putten en groeven in de grindstroken weer te vullen met nieuw fijngemalen brokkelbeton en alles weer plat te walsen.”

De restauratiewerken zijn net op tijd klaar voor de tweede grote wedstrijd op het grote circuit, want zaterdag en zondag staat een dubbel kampioenschap op het programma: de wedstrijd telt mee voor het Belgisch én het Duits rallycrosskampioenschap. De topfavoriet bij de Supernationals +2000cc is Johnny Verkuringen in zijn BMW M3. In de klasse tot 2000cc wordt het wellicht een tweestrijd tussen de Belg Kurt Lambers in zijn BMW M3 en de Duitser Jens Barckhoff in een Volkswagen Polo.

Uniek in Europa

De weersverwachtingen voor komend weekend zijn alvast veelbelovend: vol zon, geen regen en 25 graden. De organisatoren verwachten daarom 1.000 tot 1.500 toeschouwers, van wie ook vele supporters uit Duitsland. In de Duitse media werd de voorbije weken al veel reclame gemaakt voor “das Rennen in Arendonk in Belgien”. Wat het Glossocircuit zo bijzonder maakt, is dat de toeschouwers op elke staanplaats rondom het circuit elke meter van de racebaan kunnen zien. Dat is uniek in Europa.

Het Glossocircuit is in totaal 950 meter lang en is een mix van verharde en onverharde stroken: 60% asfalt en 40% grind. De voorbije 29 jaar mocht er alleen op de voorste helft van de omloop geracet worden omdat het achterste stuk officieel in natuurgebied lag. Door tal van administratieve en juridische complicaties, tot en met een ultieme klacht van een Nederlandse buurtbewoner uit Oud-Turnhout, hadden de provinciale en Vlaamse overheid bijna drie decennia nodig om deze historische fout op het gewestplan uit te wissen.

De tweede manche voor het Belgisch en Duits kampioenschap rallycross op het Glossocircuit in Arendonk vindt plaats op zaterdag 9 juli vanaf 12.30u en zondag 10 juli vanaf 10.30u. Het volledige programma vindt u op www.glossocircuit.be. Toegang: 15 euro voor volwassenen, gratis voor kinderen. Ook de parking is gratis.

Het Glossocircuit in Arendonk ziet er weer piekfijn in orde uit. 

Het Glossocircuit in Arendonk ziet er weer piekfijn in orde uit. © EMA

De eerste BK-wedstrijd op het Glossocircuit werd vorige maand voortijdig stopgezet door de hevige regen. Johnny Verkuringen in zijn BMW M3 werd uitgeroepen tot winnaar. 

De eerste BK-wedstrijd op het Glossocircuit werd vorige maand voortijdig stopgezet door de hevige regen. Johnny Verkuringen in zijn BMW M3 werd uitgeroepen tot winnaar. © RR

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio