Mathieu Verhoeven met de pagina naar zijn crowdfundingactie op zijn laptop. 

Mathieu Verhoeven met de pagina naar zijn crowdfundingactie op zijn laptop. ©  kristin matthyssen

Ex-verslaafde (21) start eigen online-bedrijf om lotgenoten te helpen

Pulderbos, Zandhoven -

Mathieu Verhoeven (21) uit Pulderbos belandde rond zijn vijftiende via verkeerde vrienden en moeilijke privé-omstandigheden in problematisch druggebruik. Maar sinds een jaar is hij volledig clean. Mathieu - momenteel student maatschappelijk werk - volgde als ervaringsdeskundige een coachingopleiding en wil nu met zijn online-start-up ProQuit lotgenoten helpen. Om zijn bedrijfje verder uit te bouwen is hij een crowdfunding gestart.

Kristin Matthyssen

Mathieu Verhoeven ziet eruit als een gezonde, evenwichte jonge kerel. En dat is hij ook opnieuw, sinds hij op zijn twintigste alle drugs afzwoer. “Mijn problemen zijn begonnen toen ik naar het middelbaar ging en het privé in mijn thuissituatie even moeilijker liep. Rond mijn vijftiende ben ik met de verkeerde mensen beginnen omgaan. Ik begon met cannabis en stapte over op xtc. Wat begon als escapisme, één keer in de week, werd op de duur een gewoonte. Voor school, na school: ik gebruikte dagelijks, vooral cannabis. Druggebruik speelt zich zeker niet alleen in een stedelijke context af. Ook hier op het platteland is het een groot probleem. Ik kwam er voor het eerst echt mee in contact op school.”

Foute vrienden

Mathieu belandde in de B-stroom, omdat de drugs zijn normaal functioneren verhinderden. Hij maakte veel ruzie met zijn ouders. “Gelukkig is onze band nu opnieuw heel hecht. Mijn goeie vrienden van vroeger, stootte ik af. De contacten verbreken met mensen van vroeger is typisch. In de vriendengroep waarin ik toen circuleerde, gebruikte iedereen.”

Mathieu was zeker vier jaar in de greep van drugs. “Het is niet alleen een stedelijk fenomeen.” 

Mathieu was zeker vier jaar in de greep van drugs. “Het is niet alleen een stedelijk fenomeen.” ©  kristin matthyssen

Mathieu bezocht een paar keer een psycholoog op aanraden van zijn ouders. “Ik heb heel dicht bij de stap gestaan om naar een afkickcentrum te stappen, maar het stigma was zo groot. Zeker veertig keer heb ik zelf geprobeerd om te stoppen, maar ik herviel elke keer.”

Dat het op zijn twintigste tóch lukte om voorgoed afscheid te nemen van zijn verslaving, wijt hij aan zijn eigen actieplan gekoppeld aan persoonlijke verlangens. “Ik heb een lange buitenlandse reis gemaakt en besefte dat ik altijd iemand ben geweest die mensen wilde helpen. Omdat ik zelf zo veel moeite had met de drempel om naar een echte kliniek te stappen, volgde ik een coachingopleiding om een online-bedrijf op te starten om anderen in de geborgenheid van hun eigen privacy te helpen. Dat was mijn doel. Ik studeer intussen voor maatschappelijk werker en heb een business plan opgesteld om als student-zelfstandige te beginnen met mijn bedrijf ProQuit. Hier leg ik de focus op herstellende verslaafden die online geholpen willen worden om een stabiele basis te bouwen voor een nuchter leven.”

Sociale media

Het enige wat Mathieu nog tegenhoud zijn financiële middelen om op te starten. “Voor mijn doelgroep zijn sociale media enorm belangrijk. Via Instagram, Facebook en YouTube heb ik al wat posts gedaan. Maar om betere video’s en een aantrekkelijke website te maken ben ik via gofundme.com onder de titel ‘help addicts to through succesful sobriety’ een crowdfunding gestart.”

“Een doel hebben om te veranderen is al een eerste begin. Zeker veertig keer ben ik gestopt om dan te hervallen.” 

“Een doel hebben om te veranderen is al een eerste begin. Zeker veertig keer ben ik gestopt om dan te hervallen.” ©  kristin matthyssen

Mathieu heeft intussen al 520 euro binnengehaald. Om het volledig businessplan voor zijn eenmanszaak uit te rollen heeft hij 40.000 euro nodig. Opvallend: de voertaal op zijn video’s en de crowdfundingpagina is Engels. Hi, my name is Mathieu Verhoeven and I’m a recovered addict, spreek hij zonder schroom de lezer aan. “Ik wil me met ProQuit niet tot België beperken. De voordelen van zo’n online-eenmanszaak is dat ik vrije coaching kan aanbieden via YouTube-video’s, en individuele 1 op 1 coaching. Ik heb niet de pretentie dat ik iedereen kan helpen en zal sommigen moeten doorverwijzen. Maar mijn verlangen om anderen te helpen is authentiek en alle obstakels die ik zelf moest overwinnen om tot herstel te komen wil ik delen.”

De link naar de crowdfunding webpagina: https://www.gofundme.com/f/help-addicts-to-through-succesful-sobriety

Vastgoed

Jobs in de regio