Helga, rechts met enkele jonge lokale kunstenaars in Georgië. 

Helga, rechts met enkele jonge lokale kunstenaars in Georgië. © Jan Brys

Helga Peeters toont als reisgids het authentieke en steunt het lokale

Kalmthout -

De 55-jarige Kalmthoutse Helga Peeters draagt het oosten in haar hart. Met Anubhuti waarvan ze al vijftien jaar bezielster en bedrijfsleidster is, organiseert ze reizen naar landen als Georgië, India, Nepal en zo meer. Daarnaast ondersteunt ze lokale projecten zoals het Art House in het Georgische Gori.

Helga is net terug uit Georgië waar ze met drie koppels een rondreis van twee weken maakte. We hadden de eer en het genoeg erbij te zijn.

In Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.

In Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. © Jan Brys

“Ik heb verschillende jaren in de Himalaya gewoond en daar is mijn liefde voor het oosten alleen maar groter geworden. Het is begonnen toen ik als student een trekking in de Himalaya deed. Toen ging er een wereld voor me open. India en de Himalaya zijn mijn absolute favorieten. Ik hou van de kleuren van die gebieden, de verscheidenheid, de natuur, de cultuur, religie, tradities. Het is voor mij telkens een bron van inspiratie. Ik gids vaak zelf, soms doe ik een beroep op storytellers. Ik zoek tijdens mijn voorbereidende reizen telkens het authentieke en karaktervolle op. Zo ontdek je pareltjes van gebouwen”.

Contact met de lokale bevolking.

Contact met de lokale bevolking. © Jan Brys

Ook onderhoud ik intense contacten met de lokale bevolking. De naam van mijn zaak – Anubhuti – betekent trouwens “een gevoel bij een beleving die je wil koesteren”. Daar gaat het mij om. We reizen slow zodat we ons volledig kunnen onderdompelen in de sfeer en het verhaal van het land. Zo bezoeken we in Georgië niet alleen de grote kerken en kloosters, maar we komen ook op godvergeten plekken waar de tijd heeft stilgestaan. Voor de vzw Markant creëerde ik reizen naar onder meer Kirgizië, Mexico, Turkije en Mexico. Voor mij moet elke reis een beleving zijn. We gaan altijd in groepen van tien tot maximaal 14 mensen. Gezelligheid en verbondenheid onder de deelnemers is zeer belangrijk”, zegt Helga.

In de Hoge Kaukasus.

In de Hoge Kaukasus. © Jan Brys

Helga heeft ook een passie voor kunst. Zo is ze tijdens haar reizen telkens op zoek naar lokale beginnende kunstenaars die ze een handje tracht te helpen. “Zo heb ik al uitwisselingsprojecten gerealiseerd tussen Belgische en Indische kunstenaars. In Gori, de geboorteplaats van Stalin in het Georgië, ontdekte ik het zogenaamde Art House. Veel jongeren in Gori hebben het moeilijk en vertrekken naar de hoofdstad Tbilisi. Op een centraal plein in Gori ontstond een zeer mooi project. Jonge kunstenaars die in Tbilisi studeerden, knapten in Gori een oud gebouw op en houden er nu tentoonstellingen en zo meer. Het is hun bedoeling om jongeren bijeen te brengen en te stimuleren in Gori te blijven. Ze brengen een heuse vernieuwingsgolf op gang. We hebben op het plein al verschillende manifestaties georganiseerd. Het zijn zo van die lichtpunten die me raken en me optimistisch stemmen. Georgië heeft het zeer moeilijk. De mensen zijn bijzonder solidair met Oekraïne. Ze beseffen dat als Oekraïne valt, zij misschien zullen volgen. Het land bevindt zich op een kruispunt, zowel in tijd als in ruimte. Maar het is zo een mooi land met een heerlijke keuken en boeiende cultuur”, besluit Helga. (janbrys)

www.anubhuti.be

Vastgoed

Jobs in de regio