Dr. Anita Van Domselaar en Renée Meijer in de pijnkliniek

Dr. Anita Van Domselaar en Renée Meijer in de pijnkliniek © koen fasseur

In Relieve Clinic zoeken dokter en patiënt samen naar oplossing voor (chronische) pijn

Stabroek

Renée Meijer licht als clinicmanager het project toe. “Om alle misverstanden op voorhand uit de wereld te helpen, benadruk ik dat Relieve Clinic in handen is van afgestudeerde artsen. Henk van Driel, Peter Frietman, Vincent Hoffmann zijn de drie Nederlandse anesthesisten die samen met dokter Anita Van Domselaar in Vlaanderen zijn gestart met dit project. Zij is anesthesiste afgestudeerd aan de KU Leuven. Om sporters beter te kunnen begeleiden volgde ze een aanvullende masteropleiding in de sportgeneeskunde. Zij gelooft sterk in regeneratieve technieken en behandelingen en werd twee jaar geleden medeoprichter van de Belgische Vereniging van Regeneratieve Geneeskunde.

Dat vraagt extra uitleg, weet Renée Meijer: “We zijn meer dan een pijnkliniek, want de visie van Relieve Clinics bekijkt de mens in zijn totaliteit. Daarom ook werken we nauw samen met kinesisten, neuropsychologen en een lifestylearts. Pijn kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld artrose van de knie, een tenniselleboog of een sportblessure. Vaak wordt het een complexer probleem, omdat de pijn uitstraalt en/of ook andere delen van het lichaam overbelast geraken. Een pijnprobleem is in de eerste plaats heel individueel. Dus gaat de patiënt samen met de arts op zoek naar de juiste behandeling. Onze ervaring in de nieuwste regeneratieve en echogeleide technieken helpt ons hierbij.”

Dokter Anita Van Domselaar: “We nemen een kleine hoeveelheid bloed af en centrifugeren dat. Zo worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden en kunnen we de bloedplaatjes uit het eigen bloed selecteren. Die bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren en die spelen een erg belangrijke rol bij het genezen van letsels. Door de bloedplaatjes te concentreren neemt ook de concentratie aan groeifactoren tot achtmaal toe. Deze bloedplaatjes worden ingespoten ter hoogte van het pijnlijke letsel. Omdat ze regeneratieve eigenschappen bevatten, stimuleren ze het genezingsproces. Omdat het gaat over lichaamseigen stof is de kans op neveneffecten klein.”

Dokter Van Domselaar: “We leggen de nadruk op de regeneratieve behandeling, maar soms is het nodig om ook de klassieke weg te volgen. Als het nodig is om bijvoorbeeld een inspuiting te doen met cortisone doen we dat ook. Twee van mijn Nederlandse collega’s hebben zich trouwens gespecialiseerd in alle klassieke behandelingen.”

Lange wachtlijsten

Wie pijn heeft, is niet geholpen met de boodschap dat hij of zij binnen een aantal weken terecht kan bij een specialist in een ziekenhuis. Zo groeide bij dr. Anita Van Domselaar en haar Nederlandse collega’s het idee om te starten met een eigen kliniek waar patiënten vlugger terecht kunnen.

In tegenstelling tot Frankrijk zijn de behandelingen in ons land nog niet terugbetaald door de verschillende mutualiteiten. Maar er zijn besprekingen aan de gang”, geeft Renée Meijer nog mee. Info: www.relieveclinic.be

Erik Vandewalle

Vastgoed

Jobs in de regio