Kobe Vleminckx zaterdag tijdens de Nacht. “Ik voel me klaar om het EK te gaan voorbereiden”, zegt Vleminckx. 

Kobe Vleminckx zaterdag tijdens de Nacht. “Ik voel me klaar om het EK te gaan voorbereiden”, zegt Vleminckx. © BELGA

Kobe Vleminckx is opnieuw pijlsnel op de 100m met winst in 10”26: “EK-selectie lijkt binnen”

Kobe Vleminckx bevestigde zaterdag op de Nacht in Heusden zijn status van snelste Belg op de honderd meter. De 24-jarige drievoudige Belgisch kampioen knalde naar 10”26. Voor het EK in München (15-21 augustus) mag hij op basis van de ranking stilaan op beide oren slapen. Nu nog de 4x100m-ploeg over de streep trekken voor dat EK.

Bart Spruijt

Kobe Vleminckx schudde in het openingsnummer het publiek meteen wakker. Hij flitste naar de winst in een kanontijd van 10”26. Een bevestiging van zijn één week oude record van 10”25 op het BK. Het is geleden van Erik Wijmeersch en Patrick Stevens in de jaren negentig dat we nog zulke snelle spurttijden te zien kregen van een Belg.

“Ik ben tevreden. Ik bevestig dat ik week na week zo’n chrono kan lopen”, constateerde Vleminckx. “Dat terwijl ik niet zo’n heel sterke tegenstand naast me had. Dat geeft veel vertrouwen. De consistentie is er. Ik denk dat ik me via de ranking wel zal plaatsen voor het EK. Vooral op het BK deed ik een gouden zaak en nu scoorde ik nog wat extra punten. Veel races zal ik daarom niet meer lopen. Ik voel me klaar om binnenkort het EK te gaan voorbereiden.”

Ook met de 4x100m-ploeg wil Vleminckx het EK halen. De Belgian Falcons zijn met hun zestiende plaats op de ranking virtueel geplaatst, maar wat marge is welkom. “Met de 4x100m-ploeg doen we komend weekend nog een wedstrijd in Hongarije. Afgelopen woensdag in Luik was het nog wat zoeken. De wissels verliepen rotslecht. Ik denk dat we een halve seconde lieten liggen. Als we alles op punt krijgen, moeten we onder de 39 seconden kunnen duiken. Momenteel zijn we als laatste team geplaatst. Als er nog één ploeg sneller loopt, zijn we onze plek kwijt. Nog wat sneller gaan, zal meer zekerheid geven. Als we wat finetunen moet het goedkomen”, meent de ploegkapitein.

“Woensdag doen we nog een training met de voltallige ploeg die in Hongarije start. Met uitzondering van Robin Vanderbemden zijn we daar met onze sterkste bezetting. We hebben een sterk team met bijna allemaal mannen van 10”40 of sneller. Enkel de wissels moeten nog beter.”

Thomas Vanoppen maakt ambitie niet waar

Thomas Vanoppen maakte zijn ambitie om zijn record van 3’37”01 te pakken op de 1500 meter niet waar. Hij crashte compleet in de laatste 500 meter en bolde teleurgesteld binnen in 3’44”15.

“De benen ontploften compleet na 900 meter. Als het op is, is het op. Ik hoef de oorzaak niet ver te zoeken. Het is simpelweg de vermoeidheid na een slopend seizoen”, gaf de Voortkapelnaar zijn doodeerlijke analyse. “Het was alles of niets en het werd niets. Begin april liep ik in de Verenigde Staten al 3’38 en nu is het juli. Dan weet je dat het goed is geweest. Het is duidelijk dat ik mijn seizoen nu moet stopzetten. Tijd voor rust. Jammer dat de toptijd er niet uitkwam. Het zal voor volgend jaar zijn.”

Polsstokspringster Fleur Hooyberghs heeft iets met de Nacht. Vorig jaar tilde ze er haar record naar 4m16. Die hoogte evenaarde de Arendonkse nu. Met dank aan het enthousiaste publiek dat wellicht voor het tikkeltje extra adrenaline zorgde waardoor de vice-Belgische kampioene letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uitsteeg.

Vastgoed

Jobs in de regio