Elise Mehuys (rechts) op een archiefbeeld. “Ik ben super content met die tijd onder de 11”50”, zegt Mehuys. 

Elise Mehuys (rechts) op een archiefbeeld. “Ik ben super content met die tijd onder de 11”50”, zegt Mehuys. © BELGA

Elise Mehuys spurt met 11”48 sneller dan ooit op de 100m: “Mijn atletiekcarrière is geslaagd”

Gebalde vuisten, een vreugdekreet, gevolgd door vreugdesprongen: en of Elise Mehuys blij was met haar topchrono van 11”48 op de honderd meter zaterdag op de Nacht van de Atletiek. De atlete van AC Lyra klimt naar de tiende de plaats op de ranking aller tijden in België. Bij de mannen spurtten Hannes Huyck (honderd meter in 10”78) en de 20-jarige Siemen Masure (honderd meter in 10”95 en tweehonderd meter in 21”85) zich in de kijker.

Bart Spruijt

Wat een week voor Elise Mehuys! Op de meeting van Luik woensdag verbeterde ze haar 100m-record van 11”63 naar 11”53. Zaterdag tijdens de Nacht kletste ze er nog eens vijf honderdsten af. Ze knalde onhoudbaar naar de winst in de B-reeks. Toen ze haar chrono zag, was ze door het dolle heen.

“Super. Ik had lang geleden eens gezegd dat als ik ooit onder de 11”50 zou lopen mijn atletiekcarrière geslaagd zou zijn”, zei Mehuys. “Dus ja, ik ben gewoon super content. Het was nog spannend voor de windmeter, maar het was gelukkig net 2.0m. Blij dat de chrono homologeerbaar is. Het is hier een supersnelle piste, een fijne sfeer met dat publiek, mooi weer en dan meewind. Ik ben heel blij.”

Op het BK was Elise Mehuys de grote afwezige. Ze misliep er misschien wel een medaille. “Anderhalve week geleden had ik mijn hamstring verrekt”, verklaart ze haar afwezigheid op het BK. “Daarom moest ik jammer genoeg afzeggen. Ik kon echt het risico niet nemen om daar mijn hamstring te scheuren. Het BK kwam nog te vroeg. Nu ik op de Nacht zo goed heb gelopen, maakt dat niet meer zoveel uit. Waar ik het doe, is niet van belang. Ik ben gewoon heel blij.”

Mehuys mocht na haar race nog opdraven als tweede loopster in de 4x100m-ploeg. Door een foute stokwissel tussen haar en Rani Vincke haalden de Belgen de finish niet. Desondanks lijkt de vrouwenploeg op weg naar het EK. Ze staan nog altijd safe op de beruchte ranking.

Hannes Huyck één honderdste boven besttijd

Hannes Huyck (Sparta Bornem) knalde in het voorprogramma naar 10”78. Eén honderdste boven zijn besttijd. “Dit is een opsteker nadat ik op het BK onder de verwachtingen was gebleven. Ik had een vermoeiende maand met examens achter de rug. Nu haal ik opnieuw mijn basisniveau. Hierop kan ik voortbouwen”, aldus de Vlaamse kampioen op de 200m. “Het is duidelijk dat ik wat wedstrijdritme mis. Ik voel dat er nog een klapper zal uitkomen. Die 10”60 wil ik nog graag op het bord zien staan.”

Zijn clubgenoot Siemen Masure deed het meer dan prima. Hij doorbrak voor het eerst de barrières van de 11 en 22 seconden en won zijn 100m-reeks in 10”95 en zijn 200m-reeks in 21”85.

“Voor het eerst dit seizoen verbeterde ik mijn records”, aldus Masure. “Ik woon in Bornem in de straat van het atletiekstadion. Zo ben ik in de atletiek beland. Nu die tijden er staan, wil ik aan de plaatsen gaan denken. Van het BK beloften maak ik nog een doel. Daar wil ik in topvorm zijn.”

Vastgoed

Jobs in de regio