Jos en Jef op de bank, zes kilometer voor de meet zijn ze nog 99% zegezeker. 

Jos en Jef op de bank, zes kilometer voor de meet zijn ze nog 99% zegezeker. © AVT

Kermis of koers? Keuze van Lille is verrassend met dorpsheld in gele trui

Lille -

Kermis of koers: zelfs met Wout van Aert in het geel en als kanshebber op de dagzege in de Ronde van Frankrijk was de keuze in Lille zondag duidelijk. In zijn supporterslokaal in het café van parochiecentrum Sint-Pieter volgden slechts acht supporters de wedstrijdfinale. In café ’t Vliegershof, clublokaal van ’t Vliegend Wiel, de wielertoeristenclub waarin Wout zijn carrière startte en zijn ouders nog rijden, was het wel drukker. Teleurgesteld toonden de fans zich niet na een derde tweede plaats op rij, of ze lieten het alleszins niet merken. “Wout vertrekt in het geel en in het groen naar Frankrijk”, zegt Ludo Boeckx, voorzitter van ’t Vliegend Wiel. “Wij hebben geen reden tot klagen, hij is sterk bezig.”

Kristin Matthyssen
Het was rustig in het supporterslokaal. 

Het was rustig in het supporterslokaal. ©  AVT

Lille is gek van koers, maar precies nog gekker van kermis. De grote zomerkermis in Lille is dan ook wel een échte grote, een van de hoogtepunten van het jaar. Op twintig kilometer van de meet is er eigenlijk nog niemand de wedstrijd op het groot televisiescherm in het supporterslokaal De Crawaett binnen aan het volgen. Iedereen zit buiten op het terras op het Kerkplein of loopt over de foor.

De koers moest het afleggen voor de kermis in Lille, toch een van de hoogtepunten van het jaar. 

De koers moest het afleggen voor de kermis in Lille, toch een van de hoogtepunten van het jaar. © AVT

Jos Copmans (70) en Jef Van Loon (70) uit Vlimmeren zijn de eersten die binnen voor het scherm postvatten. “Ik ben 99% zeker dat Wout van Aert wint vandaag”, zegt Copmans, afkomstig van Lille. “En die andere 1% geef ik aan Jakobsen. Wout is gewoon de beste wielrenner van de wereld, het komt er alleen niet altijd uit.”

En ineens verschijnt Wimbledon op het scherm! 

En ineens verschijnt Wimbledon op het scherm! © AVT

Op zes kilometer van de streep breekt er even paniek uit in het parochiecentrum als plots de tienkamp en Wimbledon op het scherm verschijnen. “Dat komt ervan als je altijd aan dat kaske van de afstandbediening aan het prutsen bent”, roept iemand half zwanzend naar de barman. Gelukkig komt nét op tijd weer de Ronde van Frankrijk in beeld en zien de Lillenaars Dylan Groenewegen Wout van Aert kloppen in een centimeterspurt. Raar genoeg zit er slechts een achttal supporters voor het scherm. “Waarschijnlijk volgt de rest allemaal buiten op hun gsm, maar ik vind het eigenlijk toch ook spijtig. Het supporterslokaal zou nu vol moeten staan, want wat Wout presteert is heel knap”, vinden Kristof en Dennis. “Het is inderdaad jammer dat het alweer een tweede plaats is, maar op deze manier tweede worden met een centimeter verschil is even goed als eerste worden.”

Deze baby kwam in Belgisch kampioenentruitje kijken. 

Deze baby kwam in Belgisch kampioenentruitje kijken. ©  AVT

Smoutebollen en eendjeskramen

Ook op de kermis nauwelijks teleurgestelde gezichten. De smoutebollen en suikerspinnen smaken nog even zoet. Jong en oud gieren het uit bij de schiet- en eendjeskramen en rappe rups als we richting café ’t Vliegershof stappen, waar naar verluidt meer supporters zouden zitten dan in het officieel supporterslokaal. Hier is de thuishonk van ’t Vliegend Wiel, de wielertoeristenclub waar Wout vroeger nog zelf in gefietst heeft en zijn ouders nog altijd actief lid van zijn. En inderdaad, naast de botsauto’s in ’t Vliegershof staan er meer Van Aert-fans. Zelfs de fanfare is er paraat in de tuin.

De fanfare in de tuin van café ’t Vliegershof. Ze waren er voor de kermis, maar toch ook wat voor de koers. 

De fanfare in de tuin van café ’t Vliegershof. Ze waren er voor de kermis, maar toch ook wat voor de koers. ©  AVT

Peter Ooms en Ludo Boeckx, met de podiumceremonie op de televisie, waar Wout toch maar weer lekker in het geel pronkt. 

Peter Ooms en Ludo Boeckx, met de podiumceremonie op de televisie, waar Wout toch maar weer lekker in het geel pronkt. ©  AVT

“Teleurgesteld? Zeker niet. Volgens mij kan hij nog tot het hooggebergte in het geel blijven rijden”, zegt Peter Ooms. Ludo Boeckx, voorzitter van ’t Vliegend Wiel en neef van de moeder van Wout, zegt precies hetzelfde als Kristof en Dennis. “Tweede worden met een centimeter verschil is zo goed als winnen”, vindt Ludo, met een ingekaderde wereldkampioenentrui van Van Aert tegen de muur. “Eigenlijk is het een rare vraag om te stellen, of je teleurgesteld bent, als het gaat over een jongen die in het geel en in het groen naar Frankrijk vertrekt.”

Supporters aan ’t Vliegershof. Wout van Aert zal zijn rit nog wel meepikken, weten ze hier zeker. 

Supporters aan ’t Vliegershof. Wout van Aert zal zijn rit nog wel meepikken, weten ze hier zeker. ©  AVT

Kermis in Lille: dat is nog belangrijker dan de Ronde van Frankrijk. 

Kermis in Lille: dat is nog belangrijker dan de Ronde van Frankrijk. ©  AVT

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio