© Joris Herregods

Massa volk op de been voor Feestparade Puurs 730: “Het was een prachtig spektakel”

Puurs -

Zondagnamiddag trok de feestparade ‘Puurs 730’ door het centrum van Puurs. Duizenden mensen stonden langs het parcours of volgden de stoet vanop de uitverkochte tribunes in het Dorpshart. Meer dan 1.000 vrijwilligers van 60 verenigingen uit Puurs-Sint-Amands zetten hun beste beentje voor om de geschiedenis van hun gemeente uit te beelden. De parade werd afgesloten door een indrukwekkende stoet van reuzen.

Ward Bosmans

Na ‘Puurs 725’ trekt de parade al voor de tweede keer in vijf jaar tijd door de straten van Puurs-centrum. Volgens schepen van Evenementen, Hilde Van der Poorten (CD&V) is het vanaf nu de bedoeling om de feestparade om de 10 jaar te organiseren.

In veertig taferelen werd de geschiedenis van Puurs uitgebeeld. Van de eerste Romeinse kampen, schitterend uitgebeeld door een legioen Romeinse soldaten onder leiding van Marcus Flavius, over een spectaculair tafereel met de zwaardridders van Sint-Joris tot Emile Verhaeren, één van de bekendste inwoners van Puurs-Sint-Amands… Alles kwam aan bod. Ook sages en legendes kwamen aan bod, zoals die van Fides die een krokodil doodde die Lippelobos onveilig maakte. Of Adriaen Goyvaerts die in 1575, toen Puurs geteisterd werd door een wolvenplaag, met enkele kompanen erin slaagde om een aantal wolven te vangen.

Opmerkelijk was ook de hommage aan zanger Kris De Bruyne die in 2021 overleed en de laatste jaren van zijn leven in Sint-Amands woonde. Iedereen kent hem van Amsterdam, De Onverbiddelijke zoener of Lieve Jacoba. Het zijn stuk voor stuk nummers die tot ons collectief muzikaal geheugen behoren.

Een van de veertig historische taferelen.

Een van de veertig historische taferelen. © Joris Herregods

De zwaardridders gingen elkaar te lijf op het Dorpshart.

De zwaardridders gingen elkaar te lijf op het Dorpshart. © Joris Herregods

Verenigingen

In een bonte mengeling van toneel, dans, zang en muziek brachten de plaatselijke verenigingen, scholen, professionele groepen en ontelbare vrijwilligers de historische figuren tot leven. Door de coronamaatregelen was het niet altijd evident om zoveel vrijwilligers te vinden. De voorbereidingstijd was bovendien veel korter dan vijf jaar geleden. In de feestparade liepen ook de beroemde steltenlopers van Merchtem mee en vijf lokale harmonieën. Maar het meest spectaculair was natuurlijk de parade van een zestigtal reuzen aan het einde van de stoet. Naast reuzen uit heel België was er ook een speciale rol weggelegd voor de lokale reuzen Kobe Kabal, Mie Kalfut, Peer Puurs, Kleine Wannes, Nonkel George, Tante Odette, bakker Remi Delforge en Emile Verhaeren.

Schepen van Evenementen, Hilde Van der Poorten (CD&V) was naar eigen zeggen overweldigd. “Het was een prachtig spektakel en er was een massa volk aanwezig. Alles is prima verlopen. Dit was een topdag voor Puurs-Sint-Amands. En niet alleen ik, maar ook minister Annelies Verlinden (CD&V) die hier te gast was, was onder de indruk dat er zoveel vrijwilligers meeliepen in de stoet.”

De tribunes op het Dorpshart waren helemaal uitverkocht.

De tribunes op het Dorpshart waren helemaal uitverkocht. © Joris Herregods

Voor de inwoners van Puurs-Sint-Amands is het nu wellicht tien jaar wachten op een volgende feestparade. Maar ondertussen is er de Zomer van Sint-Amands waarbij er vanaf 9 juli wekelijks in een andere deelgemeente een optreden wordt georganiseerd. Op de affiche staan onder andere Camille, Flip Kowlier, The Starlings en Het Zesde Metaal.

Maar liefst 60 reuzen liepen mee in de feestparade

Maar liefst 60 reuzen liepen mee in de feestparade © Jrois Herregods

Reus Remi 2.0 voor het eerst aan het publiek getoond

De kleinkinderen van Remi Delforge bij de vernieuwde beeltenis van hun grootvader. 

De kleinkinderen van Remi Delforge bij de vernieuwde beeltenis van hun grootvader. © Joris Herregods

Bij de parade van de reuzen was het vooral uitkijken naar reus Remi Delforge uit deelgemeente Sint-Amands. Hij zag het levenslicht in 1982. d’Harmonie van Sint-Amands maakte hem naar de beeltenis van brood- en banketbakker Remi Delforge die toen voorzitter was van de vereniging.

Na veertig jaar was reus Remi versleten. Pas enkele weken geleden, toen reus Remi te zien was op een tentoonstelling van d’Harmonie, besloten enkele kleinkinderen van de echte Remi Delforge om samen met Heverstam hun grootvader reus een nieuw leven te geven. Ze kregen de steun van de gemeente Puurs-Sint-Amands. In recordtempo werd voor een nieuw hoofd gezorgd en ook de garderobe werd vernieuwd. Tijdens de Feestparade Puurs 730 zetten de kleinkinderen ook letterlijk hun schouders onder reus Remi.

“Als kleine kinderen waren we natuurlijk heel trots dat onze ‘peter’ ook een eigen reus had. Het idee om reus Remi te vernieuwen was er al enkele jaren. Maar het probleem was dat het hoofd bij iemand anders was. We hebben drie weken geleden een reuzenbouwer gezocht die in ijltempo een nieuw hoofd maakte. Er is ook een kleermaakster aan te pas gekomen om reus Remi een nieuwe outfit te geven. De familie heeft een deel zelf bekostigd, maar ook de gemeente sprong financieel bij. We zijn met zeven kleinkinderen. We zijn zeer tevreden over het resultaat. Hij lijkt op grootvader. Toen daarstraks ons grootmoeder kwam kijken was het een emotioneel moment”, zegt kleinzoon Jurgen Schevenhals en kleindochter Marianne De Prins.

60 kilogram

Reus Remi is bijna vier meter groot en weegt 60 kilogram. Hij wordt gedragen door een persoon. Regelmatig wisselden de kleinkinderen elkaar af. De familie kreeg meteen de vraag om in andere reuzenstoeten mee te lopen. “Dat zal niet gemakkelijk zijn want wij willen er altijd de muzikanten van d’Harmonie bij. Reus Remi en d’Harmonie zijn onlosmakkelijk met elkaar verbonden”, zeggen Jurgen en Marianne.

De originele reus Remi werd in 1982 gebouwd uit dankbaarheid en waardering voor brood- en banketbakker Remi Delforge, de voorzitter van de Harmonie Sint-Cecilia. Met een reus die zijn naam droeg wilde men zijn inzet voor de Harmonie en het sociocultureel leven in Sint-Amands in de verf zetten.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio