Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Na een overgangsjaar vorige zomer, gaf het Vorselaarse folk- en rockfestival er een welgemeende warme lap op. 

Na een overgangsjaar vorige zomer, gaf het Vorselaarse folk- en rockfestival er een welgemeende warme lap op. ©  BDD

Pelikanen vervangen wolven op Na Fir Bolg, dat succesvolle editie kent met 20.000 bezoekers en stralende zon

Vorselaar -

De 27ste editie van Na Fir Bolg bleek eentje om in te kaderen. Na een overgangsjaar vorige zomer, gaf het Vorselaarse folk- en rockfestival er een welgemeende warme lap op. Twintigduizend bezoekers genoten onder meer van Angelo Kelly & The Family, Amy Macdonald, #LikeMe en vooral van veel zon.

Stefan Laenen

Ruim 20.000 bezoekers vonden het voorbije weekend de weg naar Na Fir Bolg. Een van hen is Cindy Vervoort. De sympathieke dame staat zaterdagmiddag bijna als eerste aan het hoofdpodium. “Ik kom supporteren, voor mijn broer en zijn nieuwe band”, bekent Vervoort. “The Tramplers is een groep met uitsluitend Vorselaarse venten. Ze zijn al langer aan het repeteren, maar speelden veertien dagen geleden voor het eerst op de jaarmarkt. Nu openen The Tramplers op de main stage.”

Cindy Vervoort is grote fan van The Tramplers.

Cindy Vervoort is grote fan van The Tramplers. © Bert De Deken

Afgaande op de publieksparticipatie winnen The Tramplers met glans hun thuismatch. “Het smaakt naar meer”, geniet frontman Gert Geentjens vlak na hun concert nog na. “Mogen openen op Na Fir Bolg is een grote eer. Uiteraard blijven we kijken naar al onze collega’s waarvan wij dus het voorprogramma mochten spelen. Zoals The Clement Peerens Explosition, de Antwerpse band die er binnenkort helaas mee ophoudt.”

Gert Geentjens in actie met The Tramplers.

Gert Geentjens in actie met The Tramplers. © Bert De Deken

Na Fir Bolg geeft traditiegetrouw een podium aan talent van eigen bodem. De Vorselaarse Harmonie is al jarenlang de vaste openingsact op zondag. Deze keer kreeg Verbroedering versterking van zangeres Micheline Van Hautem. Nadien besteeg Florentien Hermans het podium. De 18-jarige zangeres uit Vorselaar won amper enkele maanden geleden de talentwedstrijd Nief Talent. “Ik zing een aantal covers, maar mijn set bestaat toch vooral uit eigen nummers. Ik ben pas afgestudeerd aan het Kardinaal van Roey-instituut hier in Vorselaar, en na de zomer ga ik in Nederland muziektherapie studeren. Optreden op Na Fir Bolg is onwezenlijk, want ik ben hier trouwe bezoeker en nu sta ik zelf op het podium.” Qua bezoekersaantal blijkt zondag de topdag, en daar zit uiteraard het jonge geweld van #LikeMe voor iets tussen. De waanzinnig populaire band lokt een massa kinderen, jongeren en hun ouders naar de festivalweide op Sassenhout.

Position switch

Ondanks de 27ste jaargang liepen trouwe bezoekers even verloren. “Het festivalterrein en de camping zijn van locatie verwisseld”, situeert festivalbaas Luc Janssens. Voor het eerst, na de overgangseditie vorige zomer, is het festival ook een volledig openluchtfeest. “Ons hoofdpodium stond 25 jaar in een tent. Nu spelen we onder de blote hemel, en afgaande op het voorbije weekend vinden ook de weergoden dit een verstandige beslissing. Met Angelo Kelly & The Family en Amy Macdonald staan er wereldvedetten op ons terrein. Het publiek dat zij lokken comfortabel in een tent proppen, bleek niet langer haalbaar. Onze traditionele Ierse pub is ook verdwenen. Natuurlijk stroomt de Guinness nog rijkelijk, maar ons tweede podium staat nu in een volwaardige concerttent.”

Festivalbaas Luc Janssens voor de nieuwe concerttent.

Festivalbaas Luc Janssens voor de nieuwe concerttent. © Bert De Deken

De Leeuw, wolven en pelikanen

De concerttent werd vrijdagavond officieel ingezegend door het Herentalse instituut Bart Buls, vergezeld door compagnon Jan Hautekiet. “Man toch, ik sta dagelijks op een podium, maar werkelijk nergens is de sfeer vergelijkbaar met die op Na Fir Bolg. Zo’n groot festival en toch de gemoedelijke sfeer bewaren, faut-le-faire. Ik hoop dat ze me snel terugvragen. Hautekiet staat hier zondag trouwens al terug, samen met Rick de Leeuw.”

Het nieuwe terrein is opmerkelijk groter, hetgeen het comfort vergroot. Meer dan ooit tevoren blijkt het gezellige Na Fir Bolg een gemoedelijk familiefestival. Nergens voelt het alsof toeschouwers op elkaar gepakt staan. Wie wil, kan afstand bewaren. Misschien is dat niet onverstandig, want hoewel corona lijkt verdwenen, is het dat niet volledig. Zo mocht ook Na Fir Bolg aan de spreekwoordelijke lijven ondervinden. En zo kwam het dat pelikanen wolven vervingen.

Gezelligheid troef op het nieuwe festivalterrein

Gezelligheid troef op het nieuwe festivalterrein © Bert De Deken

Een halve eeuw losbandige rock-’n-roll kreeg The Wolf Banes niet klein. Een venijnig virus daarentegen houdt frontman Wim Punk noodgedwongen in zijn kot. In allerijl zocht Na Fir Bolg een volwaardige vervanger voor zaterdag. “We kregen vrijdagavond telefoon”, reconstrueert zanger Tijs Vanneste. “Mijn agenda was toevallig vrij, maar De Pelikanen zijn met acht muzikanten. Er volgde dus een drukke belronde. Het is een last minute optreden, maar desalniettemin hebben we hier enorm veel zin in. Ik ken Na Fir Bolg, het is een zalig festival en van Dessel naar Vorselaar is geen afstand. (lacht) In zekere zin is er trouwens toch een stukje The Wolf Banes bij. Onze bassist Paul Van Bruystegem zat vroeger in The Wolf Banes. The Wolf Banes-muzikant Berre is vandaag onze roadie. Kleine wereld, die Vlaamse rockscène.”

Tijd om te logeren op de kemping van Na Fir Bolg heeft mijnheer Vanneste niet. “Met een stuk of acht optredens op de teller is de festivalzomer doelbewust eerder kalm. We prepareren ons voor een theatertour die in het najaar start. Maar straks na ons optreden moeten we toevallig meteen verder naar een festival in Diest.”

Amy Macdonald sluit zondagavond Na Fir Bolg af. De Schotse singer-songwriter keert dit najaar terug naar België voor een reeks optredens op Night of the Proms.

Plaatsvervanger Tijs Vanneste en zijn Pelikanen.

Plaatsvervanger Tijs Vanneste en zijn Pelikanen. © Bert De Deken

www.nafirbolg.be