Walter Riemis en Chris en Koen Verschraegen met een glas Chwakoos, meer bepaald de Holy Satan. 

Walter Riemis en Chris en Koen Verschraegen met een glas Chwakoos, meer bepaald de Holy Satan. ©  kristin matthyssen

Hobbybrouwerij Chwakoos wil tweede beste bier van Westmalle brouwen en neemt vliegende start

Westmalle -

Op de braderij in Westmalle ter hoogte van café Sportlokaal kon je bij de Vrienden van ’t Sport dit weekend voor het eerst een ‘Chwakoos’ bestellen. De Holy Satan en de Holy IPA zijn de twee eerste bieren van de gelijknamigehobbybrouwerij van Walter Riemis (57) en de broers Chris (55) en Koen (53) Verschraegen. Hun ambitie? “Het tweede beste bier van Westmalle brouwen, want met het beste bier ter wereld in je gemeente is dat nu eenmaal het hoogst haalbare”, zeggen de drie ex-volleyballers.

Kristin Matthyssen

Het wordt de komende dagen dorstig weer, ideaal dus om een Holy Satan of Holy IPA te komen proeven. De Holy Satan (8,3%) of Heilige Duivel is een frisse doordrinker met een licht aroma van citrus. Ideaal voor op een zomers terras. De tweede, de Holy Ipa (6,2%), is een typische IPA met een licht bittere en fruitige geur en afdronk. Een echte dorstlesser voor warme zomerdagen.

“Wij hebben dertig jaar samen volleybal gespeeld in Westmalle”, vertelt Walter. “Toen we stopten, zochten we een nieuwe hobby die we gezamenlijk konden beoefenen. Net voor de Covid-uitbraak zijn we met ons drieën een brouwcursus bij Brouwland gaan volgen. Daarna zijn we met een ketel van dertig liter gestart in de keuken bij mij thuis in de Hemelstraat. Intussen hebben we een echt brouwlokaal bij mijn moeder in onze mancave in de kelder.”

De intrigerende naam Chwakoos klinkt een beetje als een kruising tussen een hondenkoekje en een indianenstam. Chwakoos blijkt gewoon een samentrekking van Chris, Walter, Koen en ‘os’ te zijn. Die ‘os’ staat voor ‘others’, want als de drie brouwmakkers in hun brouwlokaal bezig zijn, springt er altijd wel volk binnen om te proeven of te keuvelen.

44 proefbrouwsels

“Op twee jaar tijd maakten we meer dan 44 proefbrouwsels”, vertelt Chris. “De tijd is nu aangebroken om de richting te kiezen die we willen uitgaan. We hebben met Chwakoos een samenwerking opgestart met de brouwerijen Cabardouche in Antwerpen, Leysen in Herentals en De Meulekes in Lier, die ons begeleiden bij het verfijnen van onze recepturen en alle praktische zaken zoals accijnzen. Nu we onze twee eerste bieren echt lokaal op de markt gaan brengen, kunnen we niet in een kleine ketel van 30 liter blijven brouwen. De overschakeling naar een groter exemplaar vergt wel enige aanpassing.”

De hobbybrouwers willen het op één na beste bier van Westmalle brouwen. “De trappist van de Abdij van Westmalle is buiten categorie, ongenaakbaar. Dat is gewoon het beste bier ter wereld. Maar we merken zeker bij de lokale horecazaken en drankenhandelaars dat er interesse is voor nog een nieuw lokaal bier.”

De Holy Satan en Holy IPA zijn voorlopig te bestellen via de Facebookpagina van Chwakoos. Je kan de brouwers ook volgen op Instagram. De hobbybrouwers lieten al een glas met eigen embleem maken. Met drie sterren, verwijzend naar de drie brouwvrienden.

Julien Van Rienen (centraal) geeft de Holy Satan alvast een 4 op 5. De Holy IPA is hij hier aan het proeven. 

Julien Van Rienen (centraal) geeft de Holy Satan alvast een 4 op 5. De Holy IPA is hij hier aan het proeven. ©  kma

Op het terras van de Vrienden van ’t Sport, de vriendengroep van het jammer genoeg gesloten bruin café Het Sportlokaal, werd de Chwakoos vlot alvast binnengekapt. “Superlekker, vooral die Holy Satan”, vindt Wouter Wens uit Westmalle. “Er zit wat fruitsmaak in.”

Julien Van Rienen uit Antwerpen is bierliefhebber en plaatste direct een beoordeling op Untappd, een gratis bierapp waarop je een foto van een nieuwe ontdekking kan posten met punten. “De Holy Satan gaf ik een 4 op 5, de Holy Ipa ben ik nu aan het drinken.” Wat Julien verkiest: een tripel van Westmalle of een Chwakoos? “Je kan trappist niet vergelijken met dit type van bieren. Trappist is veel zwaarder, terwijl dit frissere, lichtere bieren zijn.”

Nieuwsgierig? Volg Chwakoos op Facebook of Instagram

Chris, Walter en Koen bij de vlag van Chwakoos. 

Chris, Walter en Koen bij de vlag van Chwakoos. ©  kma

Volle bak op de braderij. 

Volle bak op de braderij. ©  kma

Hondje Stella is ook van de partij. 

Hondje Stella is ook van de partij. ©  kma

Gelukkig nog geen alcoholverbod nu. 

Gelukkig nog geen alcoholverbod nu. ©  kma

Ambiance aan de Missing Link. 

Ambiance aan de Missing Link. ©  kma

Animatie tijdens de familiedag op de braderij.  

Animatie tijdens de familiedag op de braderij.  ©  kma

Drukte op de braderij. 

Drukte op de braderij. ©  kma

Drukte op de braderij. 

Drukte op de braderij. ©  kma

 

 ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio