© BFM

Houtzagerij in Hemiksem brandt volledig uit: enkele woningen ontruimd, maar geen gewonden

Hemiksem -

In Hemiksem is zondagavond brand uitgebroken, bij houtzagerij Coppens. Verschillende brandweerkorpsen waren zondagavond ter plaatse. De gemeente Hemiksem roept op ramen en deuren gesloten te houden en raadt bewoners ook aan om ventilatiesystemen uit te schakelen. “Het gaat om een totaalbrand van de houtzagerij”, klinkt het bij de brandweer. Maar er zijn voorlopig geen gewonden.

sare

De brand is ontstaan op de terreinen van houtzagerij Coppens op de Sint-Bernardsesteenweg, ter hoogte van de Rupske Lauwerslaan. Onder meer een loods die uitgeeft op de Adolf Vervlietlaan staat in lichterlaaie. Omwille van de omvang van de brand, zijn korpsen uit de ruime omgeving opgeroepen om extra bluswater aan te voeren. Er zijn voorlopig nog geen gewonden.

“Het gaat om een totaalbrand van de houtzagerij”, zegt kapitein Jan Anné van de brandweerzone Rivierenland. “Wij zijn massaal ter plaatse en hebben een grootwatertransport opgezet om vanuit open water bluswater tot op de site te krijgen. Op dit moment is de brand nog niet onder controle, we zijn nog volop aan het blussen.” Inwoners kregen via BE-Alert de melding dat “de situatie nog een tijdje kan duren”.

Enkele woningen ontruimd

“In de omgeving van de houtzagerij hebben we enkele woningen preventief ontruimd. We vragen met aandrang om de omgeving vrij te houden voor de hulpdiensten”, zegt brandweerkapitein Jan Anné. Het gaat om een verkaveling die in de rook ligt.

Ter plaatse werd de operationele coördinatiefase afgekondigd, brandweer, politie en medische diensten werken nauw samen. De brandweer gaat nog lange tijd werk hebben met het blussen bij houtzagerij Coppens.

 

 ©  BFM

Ramen en deuren toe

Volgens persagentschap Belga zijn bij de brand af en toe gasontploffingen te horen. Omwonenden met tuinen die aan de houtzagerij aansluiten hebben geprobeerd hun spullen in veiligheid te brengen.

In een bericht op Facebook roept de gemeente Hemiksem omwonenden op ramen en deuren gesloten te houden. ”De omliggende straten en de Provinciale Steenweg - Sint-Bernardsesteenweg zijn afgesloten voor wagens. Deze straten blijven nog zeker enige tijd afgesloten. Vermijd dus deze omgeving”, klinkt het.

Er worden ondertussen stalen genomen van het drinkwater. “Kleurt het water van de kraan bruin, laat het dan stromen tot de kleur terug normaal is.”

 

 ©  jhs

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Jobs in de regio