Ruslan Hevko, Dmytrio Mokhonko, Maarten Malaise en

Ruslan Hevko, Dmytrio Mokhonko, Maarten Malaise en© evdw

Belgische ziekenwagens op weg naar frontlinie in Oekraïne

Stabroek -

Vanuit Stabroek vertrokken zondagnamiddag twee ambulances gevuld met medisch materiaal naar Oekraïne. Dat is het werk van Ihor Vitenko en heel wat vrijwilligers. In totaal stuurde de vereniging Mission Ihor Vitenko al 28 ziekenwagens naar het oorlogsgebied. Deze maand vertrekt nummer 29.

Ihor Vitenko woont al meer dan twintig jaar in ons land. Hij is verbonden als wondzorgspecialist aan het AZ Jan Palfijn in Gent. Sedert het uitbreken van de oorlog bracht hij al heel wat medische hulpgoederen naar Oekraïne. Vlak na het uitbreken van de oorlog aarzelde hij niet en vertrok onmiddellijk naar zijn vaderland. Hij was hiermee niet aan zijn proefstuk toe, want ook in 2014 na de inval van de Russen in de Krim en na de kernramp in Tsjernobyl voelde hij het als zijn plicht om daar te gaan helpen. Maarten Malaise zorgt onder meer voor de coördinatie van dat alles, terwijl Ruslan Hevko verantwoordelijk is voor de zoektocht naar tweedehands ziekenwagens. Die worden aangekocht met geld dat wordt bijeengebracht door de vzw Child-Help België.

Ihor Vitenko met een Belgische ambulance.

Ihor Vitenko met een Belgische ambulance. © rr

Naar front

Na het uitbreken van de oorlog slaagde Mission Ihor Vitenko erin om in nauwelijks tien weken in totaal twintig ambulances aan te kopen en in te zetten in Oekraïne. “De voertuigen worden in kleine konvooien van drie tot vier voertuigen naar Oekraïne gebracht. Nu vertrekken er nog eens twee vanuit de Cuba Natie in Stabroek. We rijden naar Polen tot aan de grens met Oekraïne. Daar nemen andere vrijwilligers het over en rijden ze naar Ternopil van waaruit ze vertrekken naar verschillende regio’s aan het front. Voor vertrek worden ze gevuld met medische apparatuur en medicijnen”, zegt Ruslan Hevko.

Ontsmettingsmiddel

In de hangar van de Cuba Natie staan veel hulpgoederen te wachten op transport naar Oekraïne. Binnenkort vertrekt van daaruit al de twintigste vrachtwagen met hulpgoederen richting Oekraïne. Maarten Malaise: “De firma Conforma schonk ons tien palletten met ontsmettingsmiddel en dat is goed voor ongeveer 21.000 pakjes met desinfecterende doekjes. Elia riep zijn personeel dan weer op om zijn thuisapotheek leeg te maken. Dat resulteerde in dozen medicamenten. Ook dat nemen de twee ambulances mee. Ter plaatse bekijken de artsen de medicijnen om te zien wat direct bruikbaar is. Ze worden ook gebruikt om EHBO-pakketten samen te stellen. Die zien er in een oorlogsgebied wel helemaal anders uit dan bij ons. Pijnstillers, antibiotica en tourniquets zijn daar basismateriaal.”

Info: www.ihorvitenko.org

Erik Vandewalle

Vastgoed

Jobs in de regio