© Joris Herregods

Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen: “Maak van solden immaterieel erfgoed”

De solden zijn terug en kunnen nu zonder coronamaatregelen weer zoals voordien beleefd worden. Dat lokt volgens Nico Volckeryck terug gezinnen en families naar de winkels die van de soldenperiode profiteren om een dag naar de stad te trekken. “Heel dat soldengebeuren is uniek, het zou mooi zijn als we daar immaterieel erfgoed van kunnen maken.”

Zoals tijdens elke soldenperiode, komen er voor- en tegenstanders naar voor van de koopjes. Veel ketens zouden liever heel het jaar door kortingen mogen geven, anderen vinden het dan weer interessant om twee maanden per jaar te focussen op kortingen. In ons land mag er alleen onder de aankoopprijs verkocht worden tijdens de twee soldenmaanden. Daar gelden strenge regels rond.

LEES OOK. Solden in Antwerpen met koopzondag nu echt begonnen: “Nog snel bikini scoren voor de vakantie”  

Nico Volckeryck 

Nico Volckeryck ©  Dirk Kerstens

LEES OOK. Mode Unie: “Minder volk, maar hogere kassatickets”

“En dat principe is een uniek gegeven, we zijn in Europa zo goed als het land dat zo’n strikt afgelijnde soldenperiode heeft met duidelijke regels over koppelverkoop en onder de aankoopprijs verkopen. Binnen zeven jaar bestaan de solden honderd jaar bij ons. We onderschatten wat voor belangrijke en feestelijke periode dat is. Wij vragen dan ook om van die soldenperiode immaterieel erfgoed te maken. We moeten trots zijn op de traditie van de solden en die mag zeker niet verloren gaan”, aldus Nico Volckeryck.

Zeker na de coronaperiode is het tijd om de solden opnieuw te ontdekken. “We zien nu, in tegenstelling tot vorig jaar, dat veel meer mensen terug fysiek komen winkelen. De e-verkoop doet het goed, maar de omzet in de winkels stijgt nog harder ten opzichte van vorig jaar. Mensen maken opnieuw een daguitstap van het soldenjagen naar de stad en doen dat het liefst met heel het gezin of met vrienden. Ze maken er terug bijna een feestelijk iets van.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio