Albert Everts aan het werk bij Breesgata. 

Albert Everts aan het werk bij Breesgata. © Jan Brys

Albert Everts restaureert een werk van Theodoor Verstraete met publiek

Brasschaat -

De Brasschatenaar Albert Everts toonde bij de heemkundige kring Breesgata hoe een olieverfschilderij wordt gereinigd en gerestaureerd. De man is met pensioen en restaureerde tal van kerken en kathedralen.

Bij Breesgata nam Everts een olieverfschilderij van Theodoor Verstraete onder handen. “Eerst maak ik het schilderij proper. Daarvoor gebruiken we een mengeling van producten, afhankelijk van hoe het schilderij is gemaakt. Zeep, alcohol, ammoniak, het kan allemaal. Eens het doek gereinigd is, gaat de vernis eraf. Dat is eigenlijk het meest intensieve deel van het werk. Daarna vernis ik het werk opnieuw”, zegt de man. 

“Een olieverfschilderij als dit restaureren kan enkele dagen duren, maar ik heb bijvoorbeeld ook een Napoleon van Jan-Frans Simons gerestaureerd en dan spreken we over enkele weken. Soms moeten we herstellingen uitvoeren”.

Albert Everts was restaurateur van beroep. “Ik ben nu met pensioen, maar ik kan het niet laten. Ik heb kerken en kathedralen gerestaureerd, maar ook het paleis op de hoek van de Meir en de Wapper in Antwerpen. De beelden op de Brusselse Grote Markt hebben we allemaal verguld. Nu doe ik nog kleinere opdrachtjes, zoals dit; Maar ik heb in Maria-ter-Heide ook het graf van Jan-Frans Simons gerestaureerd”, voegt Albert er nog aan toe. (jbr)

Vastgoed

Jobs in de regio