Drie leerlingen Don Bosco Hoboken winnen hoofdprijs GIP-Awards met ruimtemotor
Drie laatstejaars van Don Bosco Hoboken hebben op de GIP-Awards, een prijs voor Vlaamse eindwerken, de hoofdprijs gewonnen met hun ruimtemotor. Meer dan 240 eindwerken uit heel Vlaanderen werden ingestuurd en onderverdeeld in acht categorieën. Het werk van deze drie was zo indrukwekkend dat ze de overkoepelende prijs in de wacht sleepten. “We hebben er hard aan gewerkt”, vertelt student industriële wetenschappen Jeremih Vermeire (17).
Pardeep Singh (18) en Michael Lotishvili (19) uit Berchem en hun medestudent Jeremih Vermeire (17) uit Wilrijk, werkten samen aan de LMV-engine. Dat is een raketmotor die op elektriciteit in plaats van op edelgassen werkt. Op die manier kan hij zich met zonne-energie door de ruimte bewegen.
“LMV staat voor lineair magnetische versnelling”, vertelt Vermeire. “Dat is het principe dat we toepassen op onze motor. In september kwamen we op het idee om een theoretisch alternatief voor de ionenmotor te ontwikkelen. Dat is het soort motor dat bij ruimtevaart wordt gebruikt wanneer een raket de atmosfeer verlaten heeft.”
Die edelgassen zijn eindig volgens de groep. Daarom wilden ze elektriciteit gebruiken die de motor permanent zou kunnen voortstuwen.
Twijfels
“Je begrijpt dat, wanneer we die uitleg voor het eerst hoorden, we niet stonden te springen om ermee door te gaan”, zegt leerkracht Erik Marynissen (50). “Maar de studenten waren zo gedreven, dat we toch hebben ingestemd.”
“Het was een uitdaging om de leerkrachten mee te krijgen”, vertelt Lotishvili. “Maar we waren overtuigd dat het zou lukken. We hebben wel twijfels gehad, maar onze leerkrachten sleurden ons erdoor.”

© Joris Herregods
Daarom hebben ze hun leerkrachten ook meegenomen naar de prijsuitreiking in Kortrijk. “Dat was heel gezellig”, glimlacht Vermeire. “We zijn pizza gaan eten in ons kostuum, en mochten daarna onze prijs in ontvangst nemen.”
“Het was even schrikken toen we niet bij de andere categorieën werden afgeroepen”, zegt leerkracht Sebastiaan Debroyer (33). “Maar toen aan het einde de overtreffende award ons te wachten stond, konden we ons geluk niet op.”
The sky is the limit, and beyond
Toch is er slecht nieuws: industriële wetenschappen stopt als studierichting op Don Bosco. “Het is een heel populaire richting, maar toch zullen we de leerlingen binnenkort een light-versie moeten voorschotelen.” Dat vinden ook de drie jongens jammer. “Ik ben speciaal van ASO naar hier gekomen om de richting te kunnen volgen”, zegt Vermeire. “Dus ik ben blij dat ik het toch nog heb kunnen meemaken.”
Ook Lotishvili heeft het gevoel dat hij hier enorm veel kansen heeft gekregen. “De enige limiet die ik had was mezelf.” (svo)

© Joris Herregods
CITTA
Nutteloze borden van A : "Maak ruimte voor fietsen"
Semi-professioneel onnozelaar Kamiel De Bruyne (30) plaatst wekelijks een nieuw Nutteloos Bordje …
Miss Angel op Antwerp Pride of openluchtfilms aan de Schelde? Onze 10 niet te missen toptips voor komende week
Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en …
Nutteloze borden van A : "Kaboutervakbond"
Semi-professioneel onnozelaar Kamiel De Bruyne (30) plaatst wekelijks een nieuw Nutteloos Bordje …