Een afvaardiging van de gemeentebesturen van Willebroek en Puurs-Sint-Amands wacht Merijn Tinga op aan yachtclub RYAC. 

Een afvaardiging van de gemeentebesturen van Willebroek en Puurs-Sint-Amands wacht Merijn Tinga op aan yachtclub RYAC. © Ward Bosmans

Plastic Soup Surfer maakt tussenstop in Willebroek

Klein-Willebroek -

Zaterdagochtend vertrok Merijn Tinga vanuit Brussel voor een zevendaagse tocht naar Amsterdam op zijn elektrisch aangedreven surfplank. ’s Middags maakte hij een tussenstop aan yachtclub RYAC in Klein-Willebroek voor een meet and greet met burgemeester en schepenen en de leden van Rotary Willebroek – Klein-Brabant. De Nederlander wil met zijn tocht ruchtbaarheid geven aan de problematiek van de plastic soup in de zee en onze rivieren.

Ward Bosmans

Merijn Tinga noemt zijn tocht ‘Mission Reuse Expedition’. Het surfboard dat hij daarvoor gebruikt maakte hij van plastic bekers die hij gewoon op straat vond. “In Nederland worden iedere ochtend 5 miljoen wegwerpbekers éénmalig gebruikt. Daarna eindigen de meeste in de verbrandingsoven of, erger nog, op straat of in de natuur. Zet die 5 miljoen wegwerpbekers achter elkaar en je hebt een rij van 385 km. Die afstand leg ik deze week af op een surfboard gemaakt van gebruikte wegwerpbekers, van Brussel naar Amsterdam.” Op binnenwateren op een Fliteboard e-foil en op open water met een wing van oude stukken kitesurfscherm. Met een volle batterij legt Merijn ongeveer 30 kilometer af. “Met deze Mission Reuse Expedition voer ik campagne vóór herbruikbare bekers en tegen wegwerpbekers. De wegwerpbeker is hét symbool van onze wegwerpmaatschappij, van verspilling en vervuiling. Daar moeten we van af, allereerst bij evenementen, festivals, op straat en in grote organisaties.”

Merijn op zijn zelfgemaakte surfplank.

Merijn op zijn zelfgemaakte surfplank. © Ward Bosmans

Yachtclub

Op zijn tocht maakt Merijn verschillende tussenstops. Meestal is er een meet and greet met de lokale besturen. Die vraagt hij om zich te engageren om het gebruik van wegwerpbekers aan banden te leggen. Zaterdagmiddag was hij op uitnodiging van Rotary Club Willebroek Klein-Brabant eventjes te gast in yachtclub RYAC. Hij werd er onder andere opgewacht door kersvers voorzitter Rudi Cleymans en een afvaardiging van het gemeentebestuur van Willebroek en Puurs-Sint-Amands.

Goed nieuws

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) en klimaatschepen Thierry Serrien (Groen) hadden goed nieuws voor Merijn Tinga. “Wij werken in Willebroek steevast met herbruikbare bekers tijdens evenementen. Dat systeem werkt goed en er is haast geen afval na een evenement. Willebroekse verenigingen kunnen de bekers uitlenen wanneer ze zelf een activiteit organiseren. Bovendien wordt plastic maximaal gerecycleerd door de gescheiden ophaling in onze regio.” Schepen Ann-Marie Morel (CD&V) van Puurs-Sint-Amands vertelde een gelijkaardig verhaal. “Ook in onze gemeente zijn de herbruikbare bekers al helemaal ingeburgerd.”

Het surfboard is gemaakt van wegwerpbekers.

Het surfboard is gemaakt van wegwerpbekers. © Ward Bosmans

Rotary Club

Mission Reuse Expedition verspreidt haar boodschap ook via Rotary International. “Dankzij mijn Nederlandse contacten zijn ze bij mij beland en in Klein-Willebroek, waar de lokale autoriteiten en de jachtclub RYAC graag wilden meewerken”, zegt Rudi Cleymans, sinds 1 juli de nieuwe voorzitter van Rotary Club Willebroek Klein-Brabant. “Eén van de focusgebieden van Rotary is leefmilieu. Bovendien is dit een thema waarmee we ook jongeren kunnen aantrekken. Initiatieven zoals deze kunnen Rotary terug wat sexyer maken en ook onze eigen afdeling meer dynamisch en actiever maken met een vlotte instroom van nieuwe en jongere leden. De verbondenheid met het lokale maatschappelijke weefsel kan er maar goed bij varen.”

Op zondag ontmoette Merijn Tinga Eurocommissaris Frans Timmermans in Gent. Na het succesvolle initiatief tegen wegwerpplastic werkt de Commissie nu aan een voorstel om verpakkingsafval verder te verminderen, onder andere door hergebruik te stimuleren. Dit voorstel zal in het najaar van 2022 gepresenteerd worden. (wabo)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio