Luk Van Soom vond een mooi plaatsje voor Waarheen en dan terug in de Plantentuin in Merksplas. 

Luk Van Soom vond een mooi plaatsje voor Waarheen en dan terug in de Plantentuin in Merksplas. © Wouter Adriaensen

Waarheen en dan terug van Luk Van Soom in Plantentuin, “miniversie van het aards paradijs”

Merksplas, Rijkevorsel -

De Plantentuin is een klein beetje een planetentuin geworden. Kunstenaar Luk Van Soom uit Rijkevorsel plaatste er zijn werk Waarheen en dan terug. Bezoekers worden uitgenodigd om in de bol te kruipen.

Wouter Adriaensen

Luk Van Soom maakte Waarheen en dan terug in 2008. Het werk stond onder meer in Watou - “daar was het een van de publiekstrekkers” - Leeuwarden en Zwolle. “Het was jammer dat het nu ergens gewoon gestockeerd stond. Ik ken Jan en Wout Oprins (Rijkevorselse vader en zoon achter de Plantentuin, red.) en van het een kwam het ander. Voorlopig blijft het hier staan.”

Wie de Plantentuin binnenstapt, denkt misschien dat er een gouden ballon geland is. Dichterbij gekomen blijkt het om een hemellichaam te gaan, gemonteerd op een ijzeren kooi. Wie die binnenstapt, zijn hoofd in de bol steekt en iets zegt, hoort een hemelse akoestiek, alsof je tot een god spreekt.

Onnozel omgaan

“Ik vind het plezant als mijn werk breed interpreteerbaar is, als mensen er hun fantasie op kunnen loslaten en het een eigen betekenis geven”, vertelt Luk. “We beseffen niet dat we zelf op een bol staan en hoe bijzonder het is, hoe een ongelooflijke chance we hebben we hier zijn. De aarde is voor mij het aards paradijs. De Plantentuin is daar een miniversie van. Als je dan weet hoe onnozel we omgaan met onze planeet, met oorlogen, het klimaat…”

Tegelijk is de aarde een gevangenis waarop wij stervelingen vastzitten, vandaar de kooi. “De bol stelt het oneindige universum voor. Maar er moet toch ergens een einde zijn? Stel dat het oneindige toch begrensd is en heel het universum in een nog grotere bol gevangen zit. In dit door mij gemaakte universum kun je je hoofd steken, dan zie je weer een andere oneindigheid. Er moet werkelijk iets ondenkbaar groots zijn, iets dat ons denkvermogen te boven gaat, iets dat ons weer nederig leert te zijn.”

Wie zelf nood heeft aan een tijdelijke kosmische ontsnapping, vindt Waarheen en dan terug in de Plantentuin in Merksplas. De locatie werd ook opgenomen in de fietsroute langs Kempense werken van Luk Van Soom op zijn website.

www.plantentuinmerksplas.bewww.lukvansoom.com

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio