© Jan Brys

Gerestaureerde piano brengt Oekraïense vluchtelingen samen

Brasschaat -

De Oekraïense pianolerares Nadia geeft lessen aan haar jonge landgenoten op een piano die door de Brasschaatse Soumaya Verder werd geschonken. Het instrument staat bij Annemie Jasperse die een ruimte ter beschikking stelt voor de lessen.

De piano waarin de muizen hun nesten al hadden gebouwd, werd gestemd en zo goed als mogelijk opgeknapt door Frederic Van Hille. Lerares Nadia die zelf in Hof ten Bos verblijft, heeft nu een tweede locatie waar ze haar pianolessen kan geven.

Frederic Van Hille stemt de piano.

Frederic Van Hille stemt de piano. © RR

“Ik ben drie maanden in België en verblijf in Hof ten Bos. Daar staat ook een piano, ik geef er les aan zes kinderen. We zijn zeer blij dat we nu ook hier lessen kunnen geven. Ik ben Annemie Jasperse zeer dankbaar voor de ruimte die we hier mogen gebruiken. Het is een klein cultuurcentrum geworden. Kinderen en ouders kunnen hier elkaar ontmoeten tijdens de weekends”, zegt Nadia.

Olena Korol, zelf drie maanden geleden uit Oekraïne gevlucht, fungeert als bemiddelaar. Zij spreekt vlekkeloos Engels en helpt waar nodig. “We hebben een Whatsapp-groep opgericht en we zijn al met 126. Mijn landgenoten kunnen hier alle mogelijke vragen stellen. Er wonen in Brasschaat ongeveer tweehonderd vluchtelingen. Ik wil mij zeer graag inzetten als vrijwilligster om te helpen waar het kan”, zegt Olena.

De piano staat bij Annemie Jasperse thuis. Zij is voorzitter van de Brasschaatse afdeling van het Davidsfonds en biedt al enige tijd onderdak aan een jong Oekraïens koppel.

Annemie Jasperse (rechts) met de Oekraïense Margareta die bij haar verblijft.

Annemie Jasperse (rechts) met de Oekraïense Margareta die bij haar verblijft. © Jan Brys

De piano komt van Soumaya Verder die eerder al in het nieuws kwam toen ze in haar woning een ruimte inrichtte waarin ze alle mogelijke spullen verzamelde om te schenken aan de vluchtelingen. (jbr)

Vastgoed

Jobs in de regio