Voor kinderen en jongeren uit gezinnen die financieel niet sterk staan, komt psychosociale hulp vaak te laat. 

Voor kinderen en jongeren uit gezinnen die financieel niet sterk staan, komt psychosociale hulp vaak te laat. © Jimmy Kets

Mechels project biedt ruim honderd kinderen en jongeren snel en gratis psychosociale hulp

Mechelen -

De wachtlijst voor mensen die psychosociale hulp zoeken, is heel lang. Dankzij een project van de stad Mechelen hebben 108 kwetsbare kinderen en jongeren het voorbije schooljaar die hulp gekregen zonder wachttijd én volledig betaald door de stad. Het wordt nu met minstens een jaar verlengd.

Sven Van Haezendonck

Het aanbod aan psychologen en therapeuten valt nog mee, maar het financiële plaatje is voor nogal wat gezinnen een probleem. Zeker kwetsbare en daardoor komt noodzakelijke hulp te laat. “Wanneer kinderen en jongeren bij psychosociale problemen te laat hulp krijgen, wordt het ook moeilijker en kostelijker om voor de juiste behandelingen te zorgen. Net zoals bij fysieke problemen. Daar wilden we iets aan doen”, vertelt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), Mechels schepen van Welzijn.

Rond het psychosociaal welzijn van leerlingen heeft de stad een samenwerking opgezet tussen de scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding en zelfstandige psychologen. CLB’s kunnen kinderen en jongeren met een hulpvraag aanmelden voor een traject. De stad betaalt de consultaties en ze zet daar geen limiet op. Op die manier zijn sinds september vorig jaar zeven psychologen aan de slag. “We werken preventief en voorkomen dat problemen erger worden”, zegt De Francesco.

Hamid Riffi, de nieuwe algemeen directeur van het Scheppersinstituut, samen met schepen Gabriella De Francesco aan zijn school. 

Hamid Riffi, de nieuwe algemeen directeur van het Scheppersinstituut, samen met schepen Gabriella De Francesco aan zijn school. © Stad Mechelen 

Als de psychologen vaststellen dat de nood aan professionele begeleiding nog groter is, schakelen ze collega’s in. Vooral bij de jeugd blijkt de coronacrisis er stevig te hebben ingehakt. Ze zorgen voor problemen zoals (faal)angst, verlieservaring, automutilatie, twijfels rond het zelfbeeld, een beginnende depressie en zelfs zelfmoordgedachten. Met zulke problemen kon het project al 108 kinderen en jongeren tussen de 7 en de 18 jaar helpen.

“Heel blij”

“Het aantal contactmomenten varieert van eentje tot meer dan tien. De samenwerking tussen stad, onderwijsveld, CLB’s en zorgverleners verloopt bijzonder vlot. Omdat het zo’n waardevol project is, hebben we beslist om hier minstens nog een jaar mee voort te gaan”, legt Gabriella De Francesco uit.

In het onderwijs wordt de meerwaarde van het project bevestigd. “Vanuit onze school hebben we dit jaar zeventien leerlingen quasi meteen kunnen helpen. In andere omstandigheden komen die leerlingen op een wachtlijst terecht of worden ze helemaal niet of onvoldoende geholpen als de ouders financieel niet sterk staan”, vertelt Hamid Riffi, de nieuwe algemeen directeur van het Scheppersinstituut. “We zijn heel blij dat de stad het project verlengt”, stelt hij. (svh)

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio