14.000 festivalgangers vinden weg naar Na Fir Bolg: “We verwachten dat zondag onze topdag wordt”

Vorselaar -

Na Fir Bolg is volop bezig z’n eigen records te breken. De 27ste editie van het folk- en rockfestival wordt dankzij onder meer Angelo Kelly & The Family, The Clement Peerens Explosition en veel zon de meest succesvolle.

Stefan Laenen

14.000 festivalgangers vinden vrijdag en zaterdag vlot de weg naar Na Fir Bolg. “En met onder meer #LikeMe en Amy Macdonald verwachten we zondag onze topdag”, glundert een tevreden festivalbaas Luc Janssens.

Eén van die bezoekers is Cindy Vervoort. De sympathieke dame staat zaterdagmiddag als eerste voor het grote podium. “Ik kom supporteren, voor mijn broer en zijn nieuwe band”, lacht Vervoort. “The Tramplers is een groep met uitsluitend Vorselaarse venten. Ze zijn al langer aan het repeteren, maar speelden veertien dagen geleden voor het eerst op de jaarmarkt. Nu openen The Tramplers op de mainstage.” Afgaande op de publieksparticipatie winnen The Tramplers met glans hun thuismatch.

 

 ©  Bert De Deken

Vedetten

Trouwe bezoekers -sommigen met 27 jaar op de teller- liepen heel even verloren. “Het festivalterrein en de camping zijn van locatie verwisseld”, situeert Janssens. Voor het eerst, na de overgangseditie vorige zomer, is het festival een volledig openluchtfeest. “Ons hoofdpodium stond 25 jaar in een tent. Nu spelen we onder de blote hemel. Afgaande op het prachtige weer vinden ook de weergoden dit een verstandige beslissing. Met Angelo Kelly & The Family en Amy Macdonald staan er wereldvedetten op ons terrein. Het publiek dat zij lokken comfortabel in een tent proppen, bleek niet langer haalbaar. Onze traditionele Ierse pub is ook verdwenen. Natuurlijk stroomt de Guinness nog rijkelijk, maar ons tweede podium staat nu in een volwaardige concerttent.”

De concerttent werd vrijdagavond officieel ingezegend door het Herentalse instituut Bart Buls, vergezeld door compagnon Jan Hautekiet. “Man toch, ik sta bijna dagelijks op een podium maar werkelijk waar nergens is de sfeer zo fantastisch als op Na Fir Bolg. Zo’n groot festival en toch de gemoedelijke sfeer bewaren, faut-le-faire. Ik hoop dat ze me snel terug vragen (lacht). Hautekiet staat hier zondag trouwens al terug, samen met Rick de Leeuw.”

Wolven & pelikanen

Het nieuwe terrein is opmerkelijk groter, hetgeen het comfort vergroot. Meer dan ooit tevoren blijkt het gezellige Na Fir Bolg een gemoedelijk familiefestival. Nergens voelt het alsof toeschouwers op elkaar gepakt staan. Wie wil, kan afstand bewaren. Misschien is dat niet onverstandig want hoewel corona lijkt verdwenen, is het dat niet volledig. Zo mocht ook Na Fir Bolg aan de spreekwoordelijke lijven ondervinden. En zo kwam het dat pelikanen wolven vervingen.

 

 ©  Bert De Deken

Een halve eeuw losbandige rock-‘n-roll kreeg The Wolf Banes niet klein. Een venijnig virus daarentegen houdt frontman Wim Punk noodgedwongen in zijn kot. In allerijl zocht Na Fir Bolg een volwaardige vervanger voor zaterdag. “We kregen vrijdagavond telefoon”, reconstrueert zanger Tijs Vanneste. “Mijn agenda was toevallig vrij, maar De Pelikanen zijn met acht muzikanten. Er volgde dus een drukke belronde. Het is een last-minute optreden, maar desalniettemin hebben we hier enorm veel zin in. In zekere zin is er trouwens toch een stukje The Wolf Banes bij. Onze bassist Paul Van Bruystegem zat vroeger in The Wolf Banes. The Wolf Banes-muzikant Berre is vandaag onze roadie. Kleine wereld, die Vlaamse rock-scène (lacht).” Tijd om te logeren op de kemping van Na Fir Bolg heeft mijnheer Vanneste niet. “Met een stuk of acht optredens op de teller is de festivalzomer doelbewust eerder kalm. We prepareren ons voor een theatertour die in het najaar start. Maar straks na ons optreden moeten we toevallig meteen verder naar een festival in Diest.”

Aan de kassa van Na Fir Bolg zijn er nog enkele tickets verkrijgbaar voor zondag. Info: www.nafirbolg.be

Vastgoed

Jobs in de regio