Tibo De Smet. 

Tibo De Smet. ©  Geert De Rycke

Ruben Verheyden en Tibo De Smet mogen naar EK na geweldige prestaties op Nacht van de Atletiek

De twee grote uitblinkers van de Nacht van de Atletiek werden Tibo De Smet en Ruben Verheyden, die zich plaatsten voor het EK in München in augustus. De 23-jarige De Smet snelde op de 800 meter naar 1:44.89, de twaalfde Europese jaartijd. De 21-jarige Verheyden deed op de 1.500 meter nog beter door 3:35.19 te klokken, de achtste Europese jaartijd. Voor beide jonge leeuwen geldt dat slechts vier Belgen ooit sneller gingen.

Milan Augustijns, BelgaBron: BELGA

  Tibo De Smet heeft zaterdag tijdens de Nacht van de Atletiek in Heusden een toptijd van 1:44.89 neergezet op de 800 meter. Het leverde de Belgische kampioen de derde plaats op.

  Vorige week verraste de 23-jarige Gentenaar al door naar de Belgische titel te snellen in een persoonlijk record van 1:45.32, maar in Heusden ging het dus nog een pak sneller. De Smet komt op de twaalfde plaats terecht op de Europese ranking en was sinds vorige week al geplaatst voor het EK in München in augustus. Hij dook zaterdag ook onder WK-limiet, maar de kwalificatie is vorige week afgesloten, dus De Smet komt te laat voor Eugene. De winst ging zaterdag naar de Australiër Peter Bol in 1:44.26.

  “Ik wist dat ik nog sneller kon, maar niet zo snel”, zei De Smet na afloop. “Nu kom ik tot op vijf honderdsten van het persoonlijk record van Eliott Crestan, mijn idool. Ik nestelde mij achterin en kwam niet zo snel daar aan 400 meter, maar voelde toen al dat ik nog heel wat kon opschuiven en dat lukte ook.”

  Met de gemiste WK-kwalificatie zit De Smet niet in. “Van in het begin van het seizoen is mijn doel het EK in München geweest, dus ik ga niet treuren en vooral genieten. De komende weken plan ik niet veel wedstrijden en wil ik me op training voorbereiden op dat EK.”

  Op de 100 meter won Kobe Vleminckx in 10.26, één honderdste boven zijn persoonlijk record. Bij de vrouwen moest Rani Rosius, vorige week nog goed voor 11.28, vrede nemen met 11.39 en de tweede plaats. De winst ging in 11.36 naar de Nederlandse Jamile Samuel.

   

   ©  BELGA

  Verheyden onder EK-limiet

  Ruben Verheyden heeft zich zaterdag tijdens de Nacht van de Atletiek in Heusden geplaatst voor het EK in München in augustus op de 1.500 meter. De regerende Europese beloftekampioen snelde naar een tweede plaats in 3:35.19, terwijl de limiet op 3:36.00 stond.

  Het persoonlijk record van Verheyden stond sinds mei van dit jaar op 3:37.00. Daar dook hij zaterdag in Heusden dus ruimschoots onder na een wedstrijd waarin hij behouden startte en stelselmatig oprukte. De winst was in 3:34.02 voor de Keniaan Reynold Kipkorir. Ook enkele andere Belgen presteerden sterk, maar kwamen tekort voor het EK. Tarik Moukrime klokte 3:36.43, Stijn Baeten 3:36.52 en Jochem Vermeulen 3:37.73.

  “Ik ben drie weken op hoogtestage geweest en wist dat er een snelle tijd inzat, maar had niet durven hopen dat het zo hard zou gaan”, sprak Verheyden na afloop. “De wedstrijd en het weer waren perfect, zoals meestal hier in Heusden, dus dat hielp wel. Dit is een hele opluchting, want ik liep keer op keer in de 3:37 en zat te hopen op die ene uitschieter, en die heb ik nu te pakken.”

  Hij is nog maar 21 jaar, maar Verheyden gaat niet zomaar naar München om ervaring op te doen. “Ik loop hier de achtste Europese jaartijd, dus dan moet het doel zijn om de finale te lopen op het EK”, klonk het fors. “Mijn snelle slotronde is in dat opzicht een wapen.”

  Op de 400 meter stelde Jonathan Sacoor opnieuw teleur. Hij bleef steken op 47.25, terwijl zijn persoonlijk record 45.03 bedraagt. Jonas De Smet won in 46.82.

   

   ©  BELGA

  Elise Vanderelst loopt dik persoonlijk record

  Elise Vanderelst is zaterdag vijfde geëindigd op de 800 meter bij de Nacht van de Atletiek in Heusden. De Europese indoorkampioene op de 1.500 meter verbeterde haar persoonlijk record gevoelig tot 2:01.68. Het persoonlijk record van Vanderelst stond sinds 2020 op 2:02.65. Daar ging ze in Heusden dus bijna een seconde onder, waardoor ze oprukt naar plaats zeven op de Belgische ranking aller tijden. Een goed teken op minder dan twee weken voor het WK in Eugene, waar ze in actie komt op de 1.500 meter. De winst ging zaterdag in 2:00.69 naar de Keniaanse Vivian Chebet. Ook Rani Baillievier lukte in Heusden overigens een persoonlijk record van 2:02.91.

  “Dit is héél goed voor mijn vertrouwen”, zei Vanderelst, de nationale recordhoudster op de 1.500 meter, na afloop. “Ik kwam naar hier om aan mijn snelheid te schaven, en met die snelheid zit het duidelijk goed. Dat gaat nog van pas komen op het WK, want op zo’n kampioenschap heb je een goed eindschot nodig.”

  Vanderelst slaagde er enigszins verrassend niet in de WK-limiet te lopen, en moest hopen om kwalificatie via de rankings. “Ik heb er altijd wel vertrouwen in gehad, maar toen woensdag het goede nieuws kwam dat ik erbij was, bleef dat toch een hele opluchting”, klonk het. “Op het WK droom ik van een finale, maar dat wordt enorm lastig. Eigenlijk mik ik vooral op het EK in augustus, omdat ik voel dat ik daar echt kan scoren.”

   

   ©  BELGA

  Paulien Couckuyt wint 400 meter horden, maar kan seizoensbeste niet aanscherpen

  Paulien Couckuyt heeft zaterdag de 400 meter horden gewonnen op de Nacht van de Atletiek in Heusden. Ze klokte bij haar laatste wedstrijd voor afreis naar het WK in Eugene 55.45.

  De beste seizoenstijd van Couckuyt staat sinds het BK van vorige week op 55.30, haar nationale record bedraagt sinds de Spelen in Tokio 54.47. De halvefinaliste van de Spelen zit dus nog een eindje van haar beste tijden verwijderd, en toch maakt ze zich weinig zorgen.

  “Mijn gevoel zit best goed”, aldus Couckuyt na haar wedstrijd. “Alleen mis ik wat tegenstand om echt tot het uiterste te gaan. Ik ben een kampioenschapsloper, dus ik ben er wel van overtuigd dat ik op het WK weer in de 54 seconden kan lopen. Of ik dan echt al richting mijn Belgisch record ga, is nog een andere vraag, maar dat wil ik vooral op het EK in München in augustus aanscherpen. In dat opzicht heb ik dus nog wel wat tijd.”

  In Heusden slaagde Couckuyt er niet in de hele wedstrijd in het gewenste passenritme af te werken. “Ik was naar hier gekomen om met meer durf te lopen en in twee passen minder te eindigen, maar uiteindelijk liep ik toch weer in hetzelfde ritme als bij vorige wedstrijden. Ik mis nog wat overtuigingskracht”, besloot de Belgian Cheetah.

  Op de 5.000 meter gingen Michael Somers en Ismael Debjani op zoek naar de EK-limiet van 13:24.00, maar ze slaagden niet in hun opzet. Ze klokten wel allebei een persoonlijk record: Somers klokte 13:29.03, Debjani 13:32.45.

  Vastgoed

  Jobs in de regio