Jens Heylen fietst door Europa en wil daar ook kankeronderzoek mee steunen. 

Jens Heylen fietst door Europa en wil daar ook kankeronderzoek mee steunen. © Joris Herregods

Jens (23) fietst in zijn eentje 4.000 kilometer door Europa en koppelt daar goed doel aan

Sint-Katelijne-Waver -

Jens Heylen (23) uit Elzestraat in Sint-Katelijne-Waver is zaterdagochtend aan een avontuur begonnen. In zijn eentje fietst de jongeman een maand lang zo’n vierduizend kilometer door Europa. Daarmee hoopt hij ook 4.000 euro binnen te halen voor Kom op Tegen Kanker en die actie loopt op wieltjes.

Sven Van Haezendonck

Als alles goed gaat, heeft Jens over een week zijn diploma van industrieel ingenieur op zak. Daarmee rondt hij zijn studies aan Campus De Nayer af. “Ik wil dat hoofdstuk op een mooie manier afsluiten voor ik aan het ‘grotemensenleven’ begin”, zegt Jens. Zaterdag is de twintiger in alle vroegte vertrokken in Elzestraat, waar hij al zijn hele leven woont.

“Een maand lang ga ik bikepacken door Europa. Een vriend van mij heeft vorig jaar al zo’n roadtrip met de fiets gedaan. Ik wilde graag mee, maar het is er toen niet van gekomen”, vertelt Jens. Nu zet hij door. “Ik ga zeker tot Siena fietsen, want daar heb je de Strade Bianche en dat vind ik echt een fantastische koers.”

De jongeman uit Elzestraat vatte zijn tocht aan via de Nete en het Albertkanaal. 

De jongeman uit Elzestraat vatte zijn tocht aan via de Nete en het Albertkanaal. © Joris Herregods

Alhoewel Jens een fervent voetballer is bij Redboys Elzestraat, houdt hij ook wel van een tochtje met de fiets. “Onlangs heb ik nog een toertje naar Gent gemaakt, maar dan ben ik verkeerd gereden. In plaats van langs de Schelde ben ik langs de Dender gefietst en zo ben ik uiteindelijk in Geraardsbergen beland. Daar heb ik dan ineens de muur gedaan, om via Gent terug naar huis te keren”, vertelt Jens. Zo kwam hij aan 230 kilometer.

Door de Apennijnen

Ook voor zijn fietsreis door Europa wil de jongeman zo veel mogelijk langs rivieren fietsen. Zaterdag begon hij aan zijn tocht via de Nete en het Albertkanaal. “In Duitsland volg ik de Rijn om vervolgens op het juiste moment de Donau te volgen en zo in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen te arriveren”, legt Jens uit. Langs de Apennijnen, een gebergte in Italië, gaat het richting Venetië.

Daarna plant hij om in Firenze, in Milaan en in het Zwitserse Bazel te passeren. “Via Wallonië keer ik over een maand terug. Het is de eerste keer dat ik zo’n grote tocht maak, maar ik ben wel enorm gemotiveerd. Ik heb mijn tentje mee, want onder andere aan de Rijn zijn er veel campings.”

“Het is de eerste keer dat ik zo’n grote tocht maak, maar ik ben wel erg gemotiveerd”, zegt Jens. 

“Het is de eerste keer dat ik zo’n grote tocht maak, maar ik ben wel erg gemotiveerd”, zegt Jens. © Joris Herregods

Voor zijn avontuur stelde de twintiger zich graag een doel. “De tocht tot een goed einde brengen, is natuurlijk een eerste, maar ik wil heel graag ook mijn doel voor het goede doel halen”, zegt Jens. Hij koos voor Kom op Tegen Kanker. “Iedereen heeft in zijn familie of vriendenkring wel iemand die met deze verschrikkelijke ziekte te kampen krijgt. Iedere euro die ik aan onderzoek kan schenken, is fantastisch.”

Daarom laat Jens zich voor zijn tocht sponsoren. Zo hoopt hij 4.000 euro in te zamelen: per gefietste kilometer een euro. Dat loopt goed, heel goed zelfs. “Ik heb al bijna 3.000 euro bij elkaar. Iedereen geeft wat hij wil en kan dat storten op de rekening van jensfietst. Na afloop stort ik het totaalbedrag door aan het kankerfonds”, zegt hij. Met een website en via Facebook en Instagram houdt Jens de thuisblijvers op de hoogte van zijn avonturen. Hij houdt ook een blog bij.

“Heel mijn leven speelde zich af rond de kerktoren in Elzestraat, van de school tot de Chiro. Nu wil ik de wereld iets verder ontdekken (lacht).”

www.jensfietst.be

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio