De plannen om de Adegemstraat te vernieuwen, gaan al mee sinds het najaar van 2008. Binnenkort is het eindelijk zover. 

De plannen om de Adegemstraat te vernieuwen, gaan al mee sinds het najaar van 2008. Binnenkort is het eindelijk zover. © Sven Van Haezendonck 

Veertien jaar na eerste plannen gaat vernieuwing Adegemstraat in Mechelse binnenstad van start

Mechelen -

De werken voor de vernieuwing van de Adegemstraat in de binnenstad van Mechelen gaan dit najaar van start en ze lopen door tot in 2023. Naar het voorbeeld van andere centrumstraten krijgt ze gezaagde kasseien en meer groen. Pidpa legt ook nieuwe riolering aan. Met het project is een investering gemoeid van bijna 3,5 miljoen euro.

Sven Van Haezendonck

De plannen om de Adegemstraat te vernieuwen, gaan al bijna veertien jaar mee. In het najaar van 2008 al besliste de gemeenteraad om een studiebureau aan te stellen om heel de omgeving van de Hoogstraat en de Korenmarkt onder handen te nemen, ook de Adegemstraat. In het voorjaar van 2009 stelde het schepencollege OKRA Landschapsarchitecten aan om het project vorm te geven.

Terwijl de belangrijkste assen in het zuiden van de binnenstad ondertussen vernieuwd zijn, bleef de Adegemstraat al die tijd onaangeroerd. De herinrichting van de Onze-Lieve-Vrouwestraat kreeg voorrang. Daar is aannemer Houwelyckx uit Sint-Katelijne-Waver al goed gevorderd met de eerste fase, het gedeelte tussen de Louizastraat en Vijfhoek. Het tweede gedeelte tot aan de Korenmarkt moet wachten tot de Adegemstraat klaar is.

Op zoek naar aannemer

De gemeenteraad heeft zopas het licht op groen gezet voor de aanbesteding. Voor de herinrichting kan de stad nu op zoek naar een aannemer. Tegelijk heeft de gemeenteraad voor de aanleg van nieuwe riolering ook een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Pidpa. Samen investeren ze bijna 3,5 miljoen euro: de stad afgerond 1,4 miljoen in de herinrichting, Pidpa net geen 2,1 miljoen in de riolering.

Een impressie van de toekomstige Adegemstraat. 

Een impressie van de toekomstige Adegemstraat. ©  OKRA Landschapsarchitecten

“Eind augustus hopen we het project te gunnen. Dan kunnen de werken starten in het najaar”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. De meeste nutsleidingen zijn al vernieuwd. “Alleen voor laadinfrastructuur moeten er nog bijkomen. De aannemer start daarmee waarschijnlijk in september of oktober”, vertelt de eerste schepen.

Keerbergstraat eerst aan de beurt

De werken beginnen in de Keerbergstraat. “Eerst moeten we daar de riolering onder handen nemen. Daar kunnen we dan de rest van de riolering op aansluiten. We vernieuwen overigens ook de Olivetenstraat”, zegt Princen. De grote werkzaamheden in de Adegemstraat zelf zijn wellicht pas voor 2023.

Daar kiest de stad opnieuw voor gezaagde kasseien. “Het wegdek laten we wel niet meer invoegen. Onder andere in de Goswin de Stassartstraat hebben we gemerkt dat je dan veel sneller breuken in het wegdek krijgt. Het is even vlot berijdbaar, maar je hebt minder kans op schade”, legt Patrick Princen uit. Net zoals bijvoorbeeld in de Onze-Lieve-Vrouwestraat komen er ook groenaanplantingen en zitbanken.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio