©  Jan Van der Perre

Antwerpse politie wil wateroverlast beter voorspellen

Antwerpen -

De Antwerpse politie werkt mee aan een Europees project om beter voorbereid te zijn op watersnood en de gevolgen daarvan. “In geval van een nakende overstroming, zouden de hulpdiensten zo vroeger kunnen starten met het nemen van gepaste maatregelen.”

“Voorspellen wanneer een ramp uitbreekt, kan niemand”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Toch willen we zo goed mogelijk in kaart brengen wanneer een stijgend waterpeil een impact kan hebben op de bewoonbaarheid van bepaalde zones, de verkeersafwikkeling enzovoort.”

Op die manier zouden de hulpdiensten beter in staat moeten zijn om preventief maatregelen te nemen en de bevolking gepast voor te bereiden. “Maar evengoed om te bepalen waar de commandopost op het terrein het best wordt opgesteld”, zegt Bruyns. 

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en de politie werkt samen met Vias, IMEC, Waterlink en de KU Leuven, onder meer om een digitale ‘twin’ te ontwikkelen. Dat is een realtime virtuele tegenhanger van een fysiek object of proces. “De verschillende partners spelen een sleutelrol in het identificeren van de verschillende scenario’s die zich tijdens een overstroming kunnen voordoen en in het aanleveren van de gegevens en modellen”, legt Bruyns uit. (sare)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners