MIreille en Patrick achter hun toog, met op de achtergrond hun credo.  

MIreille en Patrick achter hun toog, met op de achtergrond hun credo.  © JAA

Slagersechtpaar probeert al dertig jaar met succes ‘klein te blijven’

Wommelgem -

Het slagerskoppel Patrick D’Hollander en Mireille Leemans is echt wel uit het goede hout gesneden. Al dertig jaar staan ze paraat aan de Herentalsebaan. Om dat jubileum te vieren halen ze dit weekend hun rad van fortuin uit het atelier.

Jan Auman

Nog maar weinig winkeliers houden het dertig jaar vol en al zeker slagers niet. “We proberen groot te zijn door klein te blijven”, lichten de uitbaters hun visie toe. En hun aanbod vatten ze als volgt samen: “Het beste van vroeger en en het beste van nu.”

Mireille en Patrick roeien bewust tegen de stroom in. Met succes. Hun zaak bij Fort 2 is één van de laatste overgebleven ambachtelijke slagerijen in Wommelgem. De klanten weten dat ze er niet alleen prima vlees en topcharcuterie krijgen, maar ook een babbel en empathie.

Mireille en Patrick bij de opening van hun slagerij in 1992.

Mireille en Patrick bij de opening van hun slagerij in 1992. © RR

Patrick Dhollander (54) genoot een koksopleiding en ook Mireille Leemans (53) weet hoe ze pure vleeswaren met toevoeging van kruiden en door toepassing van andere keukengeheimen kan omtoveren tot echte delicatessen.

Rosbief

De mensen komen van heinde en ver naar de Herentalsebaan in Wommelgem voor de ‘wereldvermaarde’ rosbief van het slagerspaar. “De onze heeft als gevolg van het inwrijven van het rundsvlees met een speciaal kruidenmengsel en na een verblijf van tien minuten in een bloedhete oven een hele donkere korst, maar ziet mooi rood binnenin, zoals het hoort”, beschrijft Patrick één van zijn klassiekers.

Maar Mireille doet niet onder met haar zelfgemaakte ‘sossis’, die smaakt alsof hij gemaakt werd door een ervaren ambachtsman in het Italiaanse Piëmonte. En dan is de pastrami, door Antwerpenaars ook wel jodenspek genoemd.

Cadeautjes en proeverijen

Mireille en Patrick verkopen ook brood en pistoletjes en dat is opmerkelijk want vlak naast de slagerij bevindt zich een warme bakker. “We merken dat veel klanten dat toch waarderen”, stellen de uitbaters vast. Aan stoppen denken Patrick en Mireille nog niet. De winkelruimte ziet er nog up to date uit en werd naar aanleiding van dit jubileum extra versierd.

“Dit weekend staat ons rad van fortuin opgesteld in de winkel. Niemand zal zonder extraatje de winkel weer verlaten, ook de kinderen niet”, belooft Mireille. “Daarnaast organiseren we het hele weekend proeverijen met onder meer Wommelgems Tipsor-bier en Ginger Jack, een alcoholvrije gembercocktail.“(jaa)

Slagerij D’Hollander - Leemans, Herentalsebaan 202 in Wommelgem

Naast het vlees en de kazen staan ook de flesjes met Tipsorbier klaar.

Naast het vlees en de kazen staan ook de flesjes met Tipsorbier klaar. © JAA

Vastgoed

Jobs in de regio