Organisator Jarko Peeters met zijn twee grootste steunpilaren: echtgenote Stéphanie en mama Ingrid: allemaal klaar voor de comeback van Globefest op de nieuwe locatie bij de E10-plas. 

Organisator Jarko Peeters met zijn twee grootste steunpilaren: echtgenote Stéphanie en mama Ingrid: allemaal klaar voor de comeback van Globefest op de nieuwe locatie bij de E10-plas. © JAA

Globefest maakt geslaagde landing naast E10-plas: “Klaar voor waanzinnig feest”

Schoten -

De weide is kort gemaaid en niet te oneffen of drassig. Geen enkele van de twintig aangekondigde dj’s heeft afgezegd. En de podia – jawel meervoud – staan stevig in elkaar. Ruim voor Globefest zaterdag 2 juli om 14 uur van start gaat, had Jarko Peeters zijn huiswerk volledig klaar. “Deze nieuwe locatie naast de E10-plas biedt zoveel meer mogelijkheden”, kijkt de organisator uit naar de eerste beats van ‘melody of the earth’, het thema van deze comeback-editie.

Jan Auman

Toen ik vrijdagmiddag het terrein betrad om naar Jarko’s stemming te peilen in de laatste rechte lijn naar Globefest nummer zes, moest ik terugdenken aan 1985. Het jaar dat ikzelf mijn eerste festival en de immense weide van Rock Werchter bezocht. Het ruimtegevoel is haast even overweldigend.

“We gebruiken niet de volledige weide. Toch is er plaats voor vijfduizend mensen. Voorlopig zitten we aan 80% van die maximumcapaciteit. We zullen dus nog tickets verkopen aan de kassa”, aldus de havenarbeider, die al drie jaar uitkijkt naar dit moment.

Wijn Zwaan

Jarko oogt relatief ontspannen. Het gevoel leeft dat het ook dit keer weer allemaal goed komt, na nochtans twee zware coronajaren met veel kosten en misgelopen inkomsten. Dat Sabam daar net voor het evenement een rekening van bijna 13.000 euro bovenop kwam leggen, was niet bemoedigend. Maar de focus ligt nu op Globefest zoals er nog nooit een geweest is. Jarko’s grote liefde mét aanleg voor cijfers Stéphanie Van Looveren en zijn fiere mama Ingrid steunen achter de schermen, maar zij niet alleen.

“Ik denk dat er alles samen zo’n tweehonderd medewerkers in de weer zijn om dit dancefestival te organiseren. Daar zijn professionele technici en podiumbouwers bij, maar ook veel vrijwilligers zoals Chirogroepen uit de omgeving en veel gemeentediensten. De relatie met de politie is bijvoorbeeld uitstekend. En het is ongelofelijk hoe gastvrij de buurt Zwaan ons hier ontvangt. De wijkvoorzitter is zelf brieven gaan ronddragen. We hebben tweehonderd omwonenden uitgenodigd en bijna allemaal hebben ze hun komst bevestigd”, voelen Jarko en zijn crew zich welkom.

De politie heeft een tijdelijk verkeerslicht geplaatst op de Brechtsebaan ter hoogte van het festivalterrein aan de Jachtwachtersdreef.

De politie heeft een tijdelijk verkeerslicht geplaatst op de Brechtsebaan ter hoogte van het festivalterrein aan de Jachtwachtersdreef. © JAA

Parkeren

Om die relatie met de buurt goed te houden, is het belangrijk dat dat de basdreunen niet al te fel doordringen en dat het om middernacht volledig stil zal zijn. Bezoekers wordt ook gevraagd om met de fiets, de bus of te voet komen of anders de parkeervoorschriften te volgen. “Parkeren langs de Brechtsebaan mag niet en de Jachtwachtersdreef is met de auto niet toegankelijk voor het publiek. We mogen van Banden Donckers en de nieuwe eigenaar van het fabrieksterrein van Struik Foods hun parkings wat verderop naar Sint-Job gebruiken. Stewards zullen de weg wijzen”, legt Peeters uit.

Politiecommissaris Tim De Vos voegt daar aan toe dat een tijdelijk verkeerslicht ter hoogte van de jachtwachtersdreef festivalgangers veilig de Brechtsebaan zal helpen oversteken. De snelheid op de drukke gewestweg wordt zaterdag teruggebracht van 70 tot 50 km per uur. Op het terrein wordt de orde geregeld door een privé-bewakingsdienst, maar de politie heeft aan de rand van het terrein een commandopost ingericht en bemand om snel te kunnen ingrijpen wanneer nodig.

DJ Ghost (l), levende legende uit het Bonzai-tijdperk, is één van de hoofdacts.

DJ Ghost (l), levende legende uit het Bonzai-tijdperk, is één van de hoofdacts. © RR

E-10-plas

Het weer ziet er goed uit, maar misschien maar goed dat het niet tropisch wordt. Met de E10-plas zo dichtbij zou de verleiding om een frisse duik in die waterpartij met gevaarlijke onderstromingen wel eens groot kunnen worden. “Zwemmen is strik verboden. Daarom ook dat we terrein goed hebben afgezet”, wijst Jarko de honderden meter hekwerk.

We zouden het haast vergeten maar muziek en festivalbeleving staan natuurlijk centraal op Globbefest. Zoals gebruikelijk ligt de klemtoon in de line-up op de veteranen uit de sector, al voegt nieuwe partner Cafeina daar een shot verjonging en vernieuwing toe. FRANK, Ghost, Dimitri Wouters Furax, Notoir, Roma en Younes. Ze zullen er allemaal zijn en popelen om elk hun bijdrage te leveren tot de ‘melodie van de aarde’. En Jarko houdt Globefest ook dit jaar democratisch. Een pintje kost 3 euro, al moet je bij de eerst consumptie wel twee extra drankbonnen investeren omdat het festival verplicht met herbruikbare bekers werkt. Die waarborg krijg je op het einde van de dag netjes terug. ( )

Globefest zaterdag 2 juli in Schoten 14-24 uur. Website Globefest

De laatste voorbereidingen aan het immense en al maanden uitverkocht vipterras.

De laatste voorbereidingen aan het immense en al maanden uitverkocht vipterras. © JAA

De politie is achter de schermen nadrukkelijk aanwezig met een commandowagen.

De politie is achter de schermen nadrukkelijk aanwezig met een commandowagen. © JAA

Er zijn dit jaar voor het eerst twee podia. Hier een achteraanzicht van de opbouw van het kleinste.

Er zijn dit jaar voor het eerst twee podia. Hier een achteraanzicht van de opbouw van het kleinste. © JAA

Vastgoed

Jobs in de regio