Wereldse dansculturen in Schoten of liever wereldster Harry Styles? Onze 10 niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1. Hello! Schoten groet de wereld

 

 ©  JORGE DIRKX/MEDIAHUIS

Na twee coronajaren wordt er in Schoten van 8 tot 15 juli eindelijk weer gedanst en verbroederd met artiesten uit diverse windstreken. Toe aan haar 62ste editie mag werelddansfestival Hello! Schoten zich het oudste Vlaamse familiefestival noemen. Tijdens de optredens achter het Kasteel van Schoten zie je bijvoorbeeld razendsnel steppende jongens en meisjes met Ierse roots aan het werk. Of mormonen die een stuk pure Amerikaanse cultuur demonstreren.

Naast een portie dans en gezelligheid kan je in het Park Van Schoten aan stands ook kennismaken met specialiteiten uit andere culturen.

www.helloschoten.be

2. Harry Styles verleidt Sportpaleis

 

 ©  Gilbert Carrasquillo

Nu de examens achter de rug zijn, houdt niets de schoolgaande jeugd tegen om uit de bol te gaan op een concert. En dat zou zo maar eens dat van Harry Styles op 7 juli in het Sportpaleis kunnen zijn. Voor zijn Love On Tour zakt hij naar België af met zijn derde studioalbum Harry’s Houseonder de arm.

Nauwelijks 28 jaar heeft Styles er al een steile carrière opzitten. Na zijn deelname als 16-jarige aan X-Factor maakte de Brit deel uit van de populaire boysband One Direction. Toen de band in 2015 een rustpauze inlaste, ging Styles op eigen houtje verder. Met succes, nummers als Watermelon Sugar en Lights Up werden hits.

www.sportpaleis.be

3. Loes trapt Rupelrock af

 

 ©  Geert Van de Velde

Na twee luwe coronajaren zetten veel steden en gemeenten deze zomer in op evenementen. Op de Grote Markt in Boom wordt vandaag het gratis festival Rupelrock boven de doopvont gehouden. FC De Kampioenen-actrice Loes Van den heuvel, die in Boom vereeuwigd is in een muurschildering, trapt het festival om 13.30u af met covers van Nederlandstalige hits. Na de Rupelsoldaten is het om 16.45u de beurt aan de Nederlandse rapper Jebroer. Om 20u mag je meebrullen met de hits van Mama’s Jasje. Na de Engelse ABBA covergroep Abborn sluit Radio Botanique het feestje in stijl af. Op de Grote Markt staan diverse drank- en eetstanden.

www.boom.be/rupelrock

4. Gratis concerten van Parkies

 

 ©  Raymond Lemmens

In achttien Vlaamse gemeentes houdt deze zomer de Parkies-trein halt. In parken en op pleinen kan je dan met een glas in de hand genieten van gratis concerten van artiesten uit Vlaanderen en Nederland. In de provincie Antwerpen laat Parkies je genieten in Bornem en Kapellen. Waar in Kapellen alle optredens plaatsvinden in het Gemeentepark, kiest Bornem met onder meer kasteel d’Ursel en de Abdij van Bornem voor verschillende locaties. Je kan er naar optredens van onder anderen Gers Pardoel (foto), Sandra Kim en Guy Swinnen. Parkies tekent ook present in de kuststeden Knokke-Heist, Middelkerke, Blankenberge en De Haan.

www.parkies.be

5. Beiaard strooit zijn klanken uit

 

 ©  Joris Herregods

Na een pauze van drie jaar weerklinkt tijdens de zomermaanden op maandagavonden weer de beiaard in Antwerpen. Vanaf 4 juli starten de middagbespelingen opnieuw en organiseert Museum Vleeshuis ook opnieuw maandagavondconcerten van 20 tot 21u.

Liefhebbers die op een rustige plek willen genieten van de beiaard, kunnen een zitplaats reserveren op een exclusieve luisterplek: Het Schoon Verdiep van het zopas gerestaureerde Antwerpse stadhuis. Voor het concert van 4 juli kunnen verzoeknummers aangevraagd worden.

www.museumvleeshuis.be

6. Reuzen wandelen door Puurs

 

 ©  zvd

In Puurs trekt op zondag 3 juli vanaf 16u een parade door de straten. Gelinkt aan bekende figuren uit de regio, zoals Kris De Bruyne of Jan Wauters, dompelt het eerste deel van de stoet toeschouwers onder in de lokale geschiedenis. Maar de feestparade krijgt ook hoog bezoek van zestig reuzen. Een glansrol is weggelegd voor eigen reuzen als Mie Kalfut en Emile Verhaeren. Met Jan Turpijn (foto) uit Nieuwpoort zakt ook Europa’s grootste gedragen reus – 10 meter hoog en 750 kilogram – naar Puurs af. Vanaf 20u draait Eva De Roo (StuBru) plaatjes op het dorpsplein.

www.puurs.be

7. Na de Zomerbar, ook Zomer van Antwerpen op gang

 

 ©  Patrick De Roo

Met de opening van de Zomerbar is ook de Zomer van Antwerpen uit de startblokken geschoten. Wegens werken aan de Oosterweelverbinding verhuisde de Zomerbar van de Scheldeoever naar Park Groot Schijn in Deurne. Tot 3 juli brengt het Belgisch-Guineese collectief Amoukanama er om 16u de gratis voorstelling Fa in openlucht. Acht Guineese mannen en één Belgische vrouw gaan zich te buiten aan acrobatiek, muziek en dans. Dat zijn ook de ingrediënten van Frigo Collectif die er van 8 tot 10 juli de gratis circusvoorstelling Bourask brengen.

Tegelijk starten er vier theaterproducties. In Zeemaal zet Sien Vanmaele (foto) het publiek aan het koken met zeewier. De Machienerie vertelt het verhaal van Odysseus met tal van mechaniekjes. Bad van Marie wijkt voor Human Zoo uit naar het Centraal Station. Ook Zuidpool geeft de toeschouwers een hoofdtelefoon voor de productie Mensenlandschappen nabij de Noorderbrug.

www.zva.be

8. Met z’n allen naar de zon kijken

De Vereniging Voor Sterrenkunde organiseert op 3 juli een zonnekijkdag. Bij helder weer kan je dan op verschillende plaatsen in het Vlaamse land door sterrenkijkers naar de zon turen. Dit jaar staat de zonnekijkdag in het teken van de missies naar de zon. Waarom de zon bestuderen en hoe doen we dat? De 24 waarneemposten willen je kennis laten maken met diverse zonnemissies.

In Herentals doen de amateursterrenkundigen van ASH-Polaris mee. Tussen 9.30 en 13u staan kijkers met speciale filters opgesteld aan Ter Vesten (Augustijnenlaan 31). Ook Urania in Hove tekent present met een lezing om 14u en telescopen.

www.vvs.be

9. Koopzondagen met soldenstart

Modefans hebben zondag 3 juli met rood aangekruist in hun agenda. Het is dan niet alleen koopjeszondag in Antwerpen, maar ook nog eens solden. Ook in Mechelen zetten handelaars zondag hun deuren wagenwijd open.

In heel wat gemeentes worden shoppers dit weekend extra in de watten gelegd. In Westmalle wordt vandaag een braderij gehouden met een avondmarkt langs de Antwerpsesteenweg, Westerlo luistert zijn Happy Shopping Days op met gratis concerten. Op de Grote Markt kan je vanavond meebrullen met hits van De Mens.

www.antwerpen.be, www.mechelen.be, www.happyshoppingdays.be

10. Circus Boelaere zet park op zijn kop

 

Tijdens Circus Boelaere transformeert het Te Boelaarpark in Borgerhout op 2 en 3 juli in een festivalterrein. Naast circusvoorstellingen en muziek kan je er ook verpozen aan foodtrucks en barretjes. Ell Circo D’ell Fuego begeleidt bezoekers vandaag tussen 13 en 18u in een workshop. Het Antwerpse gezelschap speelt zondag om 15.30u met The Great Escape een hilarische circusvoorstelling, opgehangen aan een ontsnappingskunstenaar en zijn assistent. Voor de allerkleinsten tekent 4Hoog present met het sprookjesachtige Stok Paard Prins. Alle activiteiten en voorstellingen zijn gratis.

www.circusboelaere.be

Vastgoed

Jobs in de regio