Bram Tech van eetcafé ’t Klokske merkt geen daling op qua fooien. 

Bram Tech van eetcafé ’t Klokske merkt geen daling op qua fooien. © Jayne-Nattida Kanyachalao

“Het is goed zo” wordt “rond maar af naar boven”: opmars elektronisch betalen zorgt voor andere manier van fooi geven

Antwerpen -

Corona zorgde er al voor dat we meer cash- en contactloos gingen betalen en sinds 1 juli moeten alle ondernemingen minstens één elektronisch betaalmiddel aanbieden. Dat lijkt alweer een streep door de rekening van de horeca, waar cash fooien al tijden schering en inslag zijn. Maar de cafés en restaurants blijken goed mee met hun tijd. “Mensen vragen mij dagelijks om fooi te geven via bancontact”, horen we op de Groenplaats in Antwerpen.

Ondanks het mindere weer zijn de terrassen op de Groenplaats goed gevuld. De pintjes en de garnaalkroketten passeren er in sneltempo de revue, alsook de betaalterminal. Want betalen met briefjes of munten, wie doet dat nog? Sinds corona is de cash in onze buidel steeds meer vervangen door bankkaarten, of we gebruiken betalings-apps op onze smartphone. Zeker nu ondernemers minstens één elektronisch betaalmiddel moeten voorzien, ligt de drempel om met cash te betalen hoger dan ooit. En dus gaan er ook minder mensen gewoon wat geld op tafel smijten en zeggen: het is goed zo.

Weer een dreun voor het personeel in de horeca. Of toch niet? “Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar je kunt evengoed een fooi via bancontact geven. Je zegt dan gewoon: rond maar af naar boven”, zegt Bram Tech van eetcafé ’t Klokske. “Ik verwacht geen grote verandering met die nieuwe verplichting, de grootste ommezwaai heeft reeds plaatsgevonden tijdens de pandemie.”

Een goede service leveren is het belangrijkste volgens Saul Van der Veken van het Antwerpse café Het Groene Hart. “Mensen vragen mij dagelijks om fooi te geven via bancontact.”

Een goede service leveren is het belangrijkste volgens Saul Van der Veken van het Antwerpse café Het Groene Hart. “Mensen vragen mij dagelijks om fooi te geven via bancontact.” © Jayne-Nattida Kanyachalao

“Zelf zie ik weinig verschil op dit vlak”, zegt ook Saul Van der Veken van café Het Groene Hart. “Mensen vragen mij dagelijks om fooi te geven via bancontact. We zien ook dat mensen elektronisch betalen en achteraf nog een extra centje laten liggen. Er zijn zo veel opties. Je kunt mensen natuurlijk niet forceren om een extraatje te geven, maar met een goede service kun je zeker het verschil maken.”

Afhankelijk van uitbater

Elektronische fooien zijn dus makkelijker voor de klant, maar voor de ontvanger werpt zich een nieuw probleem op. “Sinds de komst van dit systeem, samen met de introductie van de witte kassa, is het ingewikkelder geworden om de fooien te filteren van de andere inkomsten”, zegt Fabrice D’Hooghe, die het zaakje niet helemaal vertrouwt. “Het is omslachtiger en daardoor zullen minder personeelsleden krijgen waar ze effectief recht op hebben. Ik ben zelf ook werkzaam in de horeca dus geef ik steeds fooi wanneer ik ergens anders iets ga eten. Het is een soort van wederzijds respect en dat zal er wel altijd zijn. Cash of bancontact brengt daar geen verandering in.”

Pascale Rosseau staat erop om steeds een fooi te geven.

Pascale Rosseau staat erop om steeds een fooi te geven. © Jayne-Nattida Kanyachalao

Veel hangt af van de uitbater. “Hij bepaalt of de fooi nadien eerlijk verdeeld wordt en niet in de eigen zak wordt gestoken”, zegt Pascale Rosseau. “Mijn dochter werkt zelf in de horeca en vroeger was het makkelijker voor haar om wat extra centjes bij te verdienen zodat ze zelf ook eens eentje kon gaan drinken. De drempel is nu groter om een fooi te geven, maar ik doe het wel steeds.”

“Fooien worden al lang via bancontact betaald. De meeste mensen zijn er wel van op de hoogte”, bevestigt ook John Everaerd, uitbater van Retro 22 op de Grote Markt. Ook hier horen we dat het vooral aan de eerlijkheid van de zaakvoerder ligt om de elektronisch geïnde fooien eerlijk onder het personeel te verdelen. “En hij is een van de eerlijkste die ik ken”, roept een klant op het terras. (vip)

John Everaerd geniet even van zijn eigen terras.

John Everaerd geniet even van zijn eigen terras. © Jayne-Nattida Kanyachalao

 

Vastgoed

Jobs in de regio