Hilke Charels organiseert de eerste tentoonstelling van haar Galerie Charlie. 

Hilke Charels organiseert de eerste tentoonstelling van haar Galerie Charlie. © Dirk Vertommen

Hilke (33) lanceert Galerie Charlie op unieke locatie: “Ik verkoop graag kunst die toegankelijk is”

Mechelen -

Je bent je eerste woning volop aan het inrichten en je wil graag wat kunst aan de muur, maar de meeste werken in een klassieke galerie passen niet binnen je budget. Met haar Galerie Charlie wil Hilke Charels (33) uit Mechelen daar een pasklaar antwoord op bieden. Voor haar eerste tentoonstelling kun je nog twee weekends terecht in FabRik, een unieke locatie in hartje binnenstad. Je bent er tot in de late uurtjes welkom.

Sven Van Haezendonck

Hilke en Joost (33) zijn nog altijd dolgelukkig dat ze vorig jaar met een beetje geluk hun eerste huis konden kopen in het centrum van Mechelen, vlak bij de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. “Nog elke dag genieten we van het uitzicht. Maar een huis vol kale muren, dat steekt de ogen uit”, zegt ze. En dus schuimden Hilke en haar vriend kunstgalerieën af. “Alleen hebben jonge mensen vaak niet het budget om duurdere kunst te kopen, wat de drempel om er binnen te stappen nog hoger maakt”, vertelt de jonge onderneemster.

Het koppel leerde zich daar overzetten. “Al schuifelen we in kunstgalerieën vaak wat onwennig rond en zijn we even snel terug buiten als we binnen waren. We beseften dat we de rest van ons leven zouden dokken als we ergens tegenaan botsten (lacht). De grand chichi van de klassieke kunstwereld is minder ons ding. Ik verval misschien wat in clichés, maar het is wel het beeld dat de meeste mensen hebben”, legt Hilke uit.

Voor haar lancering mag Hilke de ruimtes in FabRik gebruiken. 

Voor haar lancering mag Hilke de ruimtes in FabRik gebruiken. © Dirk Vertommen

In haar Galerie Charlie mag het allemaal net dat tikkeltje ongedwongener. Dat kon je vorig weekend al merken bij de opening van haar eerste tentoonstelling. Hilke verwelkomde bezoekers met een glaasje bubbels, maar je kon er zonder problemen een biertje bestellen. “Ik verkoop graag kunst die toegankelijk is”, zegt ze. Ook qua aankoopprijs. “Vanaf 250 euro kun je iets kopen. Je zou er bij veel kunstenaars van schrikken hoe betaalbaar hun kunst is.”

“Zalige ruimte”

Voor de lancering van Galerie Charlie mag Hilke gebruikmaken van FabRik, een project van onderneemster Roxane Lemaire van productiehuis Bounce Rocks. Zij kocht enkele jaren geleden een gedeelte van de voormalige brouwerij Sint-Michiel in de Rik Woutersstraat 36A. Ze stelt haar ruimte soms ook open voor artiesten en creatieve ondernemers. “Ik ben superblij dat ik deze zalige ruimte mag gebruiken. Het is een droom om zo te kunnen starten”, zegt Hilke.

Bij de opbouw van de expo kreeg Hilke veel hulp van haar stiefvader Peter De Jong. 

Bij de opbouw van de expo kreeg Hilke veel hulp van haar stiefvader Peter De Jong. © Dirk Vertommen

Nog tot en met zondag 10 juli zijn bezoekers welkom op de eerste expo van Galerie Charlie. Wie bij Hilke iets koopt, kan rekenen op begeleiding van A tot Z. “Veel mensen kiezen graag een werk dat past bij hun ruimte of interieur, alhoewel ook dat nog taboe is in het wereldje. Ik vind het vooral belangrijk dat mensen zich er goed bij voelen als ze bij mij iets kopen. Wij zorgen voor een verzekerde levering en installatie thuis. Zo ben je zeker dat het gat op de juiste hoogte wordt geboord”, vertelt Hilke.

Op afspraak thuis

Van zodra de eerste tentoonstelling er op zit, gaat Galerie Charlie online. Al kun je binnenkort op afspraak bij haar thuis terecht. “Voor mijn galerie heb ik stiekem de mooiste ruimte van ons huis gekregen. Ik ben mijn vriend Joost daar heel dankbaar voor”, zegt ze. Ondertussen blijft Hilke enthousiast schrijven aan haar verhaal. “Op een dag hoop ik mijn eigen galerie te openen. In afwachting wil ik geregeld tentoonstellingen organiseren op unieke locaties.”

Galerie Charlie loopt nog tot en met 10 juli in FabRik in de Rik Woutersstraat 36A in Mechelen, telkens op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12u tot middernacht.

“Op een dag hoop ik mijn eigen galerie te openen”, zegt Hilke. 

“Op een dag hoop ik mijn eigen galerie te openen”, zegt Hilke. © Dirk Vertommen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio